1 Martie, prima zi când sortãm deseurile. Ce facem cu gropile de gunoi?

Nu mai avem decât foarte putin timp sã ne decidem sã colectãm selectiv.  Mãsura trebuie aplicatã, asa cum prevede proiectul implemntat în judetul Hunedoara, în mai putin de 3 sãptãmâni si asta înseamnã cã, pânã  atunci, si populatia trebuie sã se conformeze si operatorii care vor  gestiona serviciul de  management al deseurilor, sã  punã în punctele de colectare a deseurilor  containere adecvate.

„1 martie este data limitã pânã la care  trebuie sã se facã colectarea selectivã. În pretul perceput de operatori, existã o sumã de bani pentru informarea si constientizarea  populatiei din Hunedoara. Asa zice proiectul”,  a precizat Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara. Oficiali europeni si ai statului român sunt asteptati în câteva zile în judetul Hunedoara. Acestia vor sã vadã cum este implementat acest sistem în zona noastrã si sã observe în teren situatia exactã.
„În data de 20 februarie, Ministerul Fondurilor Europene si Comisia Europeanã vin în control pentru a vedea cum functioneazã acest sistem în Hunedoara si sã observe Centrul de Management Integrat a Deseurilor, dar si o groapã de gunoi care a fost închisã, chiar si statia de la Petrosani de sortare a deseurilor”, mai spune Costel Avram.
În Valea Jiului mai sunt douã gropi de gunoi, la Vulcan si Uricani, care nu au fost închise. Situatia juridicã a terenurilor este o problemã si, dacã cei de la Vulcan au cãzut la pace cu  Termocentrala Paroseni  si au fãcut un schimb de terenuri, la Uricani, administratia localã încã se judecã pe acel teren acoperit de deseuri ani de zile, cu Conversmin. „Am spus Ministerului Mediului cã, noi, Consiliul Judetean, ne-am angajat sã închidem cele douã gropi de la Uricani si Vulcan. Avem  deja instructiuni de la Ministerul Mediului, apare si ghidul. Vor fi bani si urmeazã sã vedem cum va fi cel mai usor sã atragem bani sã închidem cele douã gropi”, a mai spus Avram.
Sistemul de gestionare al deseurilor este, însã, departe de a fi gestionat corect. Nimeni nu colecteazã selectiv, în ciuda termenului scurt care a mai rãmas si, deocamdatã, operatorii se plâng cã socotelile lor nu bat cu cele din proiectul initial.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.