Primarii din tarã au noi variante de lucru în ceea ce priveste structura bugetelor locale. Fiecare edil a identificat anumite neajunsuri.
Acestea au fost expuse în cadrul întâlnirilor care au avut loc la Asociatia municipiilor din România. Astfel,  doi dintre primarii din judetul Hunedoara, Tiberiu Iacob Ridzi –  primarul municipiului Petrosani si Dan Boboutanu – primarul municipiului Hunedoara, au expus douã dintre neajunsurile identificate.
“Mai e o problemã cu pensionarii. Cel care are peste 2.000 de lei pensie este impozitat. Dar acest impozit merge la bugetul central. Însã acel cetãtean beneficiazã de servicii acolo unde locuieste. IV-ul de la pensile mai mari de 2.000 de lei trebuie sã rãmânã la localitãti, acolo unde locuieste cetãteanul ca sã beneficieze de  servicii”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, în cadrul întâlnirilor de la Asociatia Municipiilor din România.  Primarul din Hunedoara a ridicat o altã problemã. Migratia fortei de muncã lasã bugetul localitãtii fãrã venituri.
“Am 5.000 de locuitori care lucreazã în Deva sau în orasele învecinate. Oamenii astia se întorc seara acasã si îmi reclamã cã nu le ofer solutii. Sigur, nu pot fi absurd sã cer tot impozitul pe venit al omului respectiv la mine în municipiu, unde acel om trãieste. Dar trebuie sã gãsim o echilibrare, fiindcã acel cetãtean lucreazã acolo, dar el are nevoi la mine în municipiu si atunci eu trebuie sã am la  dispozitie un buget corespunzãtor ca sã îi satisfac aceste nevoi“, a spus Dan Boboutanu, primarul municipiului Hunedoara.
O problemã asemãnãtoare a ridicat si Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
“Orasul Hunedoara are vreo 200 de miliarde (lei vechi-n.r.) IVG. Deva are 600 de miliarde (lei vechi-n.r.) IVG, de trei ori mai mult. Din ce cauzã: la Deva existã Prefecturã, Consiliul Judetean, toate institutiile judetene care au angajati din toate zonele judetului, dar tot IVG-ul merge la Deva. Acei bani ar trebui cumva împãrtiti astfel încât toate localitãtile sã beneficieze”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.  Primarii de municipii continuã discutiile pe marginea bugetului. Momentan nu se stie data la care va fi adoptat bugetul national.
Monika BACIU