O ipotezã de lucru privind viitorul termocentralei de la Mintia a pus pe jar minerii din Valea Jiului. Vestea cã  entitatea ar putea fi preluatã de Consiliului Judetean Hunedoara i-a nemultumit pe cei de la Sindicatul Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, care sustin cã nu au fost consultati în acest caz.
De cealaltã parte, conducerea Consiliului Judetean Hunedoara sustine cã aceastã ipotezã este una din multe altele pe care Guvernul le are în vedere în ceea ce priveste  continuarea activitãtii termocentralei de la Mintia.
“Prin ceea ce înseamnã  preocuparea Guvernului pentru functionarea în continuare a termocentralei Mintia, o variantã posibilã e legatã de preluatã de cãtre Consiliul Judetean a termocentralei. Asta nu se poate materializa fãrã o discutie aplicatã cu toti factorii responsabili din Ministerul Energiei, de la termocentralã. Este nevoie de o analizã tehnico-economicã a ceea ce preiei, ceea ce se intentioneazã, perspectivã investitionalã. E doar o solutie în multitudinea de solutii pentru ca  termocentrala Mintia sã functioneze în continuare”, a declarat Mircea Bobora, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.
Totodatã, presedintele CJH este de pãrere cã într-o astfel de situatie se impun studii aprofundate.
“Efortul financiar pentru preluarea unei termocentrale nu e de aici, de colo. În ce conditii o preiei? Cu ce arierate, cu ce solutii pentru functionare în continuare. Nu se poate prelua Mintia ca un butic la coltul strãzii. Intrã în sfera preocupãrilor care nu au drept obiectiv decât functionarea în conditii bune a termocentralei Mintia, si una din solutiile gândite este sã fie arondatã Consiliului Judetean”, a mai spus sursa citatã.  Sindicalistii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sustin cã  termocentrala Mintia ar putea fi  preluatã de Consiliul Judetean Hunedoara. Numai cã sindicatul reprezentativ nu este de acord cu o astfel de mãsurã. Nu sunt oferite garantii în ceea ce priveste preluarea cãrbunelui extras din cele 4 unitãti miniere.
“Ne-a fost prezentatã o adresã prin care Consiliul Judetean Hunedoara este dispus sã preia  termocentrala Mintia. Acest aspect aratã cã fãrã ca Sindicatul Muntele sã fie consultat pe aceastã problemã sunt discutii si actiuni în acest sens. În situatia datã, noi Sindicatul Muntele ne-am exprimat punctul de vedere cu privire la aceastã situatie. Astfel  considerãm cã în ceea ce priveste Mintia acesta este primul pas spre transformarea ei în CET (centralã electro-termicã – n.r.) iar cei care au gãsit solutia aceasta trebuie sã si-o asume (conducerea de la Mintia, Consiliul Judetean, Sindicatul  majoritar de la Mintia”, sustine Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
În trecut au mai existat astfel de discutii, ca termocentrala de la Mintia sã fie trecutã în administrarea Consiliului Judetean Hunedoara. Numai cã acest lucru nu s-a materializat din cauza cheltuielilor extrem de ridicate cu o astfel de unitate. Institutia judeteanã nu dispune de fondurile necesare pentru a sustine financiar functionarea unei termocentrale. Pentru Complexul Energetic Hunedoara se vorbeste de o nouã divizare sau dare în platã. Deocamdatã nu se stie care este varianta agreatã.
Monika BACIU