Barourile intrã în grevã pentru onorarii

Membrii Baroului Hunedoara se  alãturã de colegilor lor de la alte 13 barouri din tarã, care au transmis un comunicat Ministrului Justitiei în care cer solutionarea rapidã a problemei onorariilor pentru reprezentãrile din oficiu.
Ei spun cã sunt gata sã protesteze si ca atare vor intra în grevã pe o perioadã nedeterminatã.
Avocatii cer: majorarea onorariilor cuvenite pentru prestarea serviciilor din oficiu; reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneratiilor cuvenite curatorilor; eliminarea  practicii judecãtorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.
„Vom analiza în cadrul Consiliilor Barourilor aprobarea demarãrii unor proceduri de atentionare a factorilor responsabili, constând în mai multe etape, respectiv: 1. prezentarea avocatilor în cauzele respective, purtând o banderolã albã pe brat in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019; 2. asigurarea asistentei judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discutã mãsurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019; 3. neasigurarea asistentei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o sãptãmânã, apoi pe termen nelimitat, pânã la identificarea si aplicarea solutiilor la problemele mentionate”, se aratã în comunicat. Avocatul partener indispensabil al Justitiei, poate încasa pentru activitatea judiciarã prestatã într-un dosar, suma minimã de 140 de lei/net sau suma maximã de 468 de lei/net. La fel este si în celelalte cazuri. De la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie este de 2.080 de lei brut. De asemenea, persoanele cu studii superioare care au cel putin 1 an vechime în muncã în domeniul studiilor superioare vor avea salariul minim brut de 2.350 de lei lunar. La salariul minim brut de 2.080 lei/lunã, salariul net (în mânã) primit de angajat va fi de 1.263 de lei. Cu alte cuvinte, pentru un dosar, un avocat poate încasa un venit net de 8,98 de ori mai mic decât venitul net lunar al unei persoane fãrã pregãtire universitarã. DERIZORIU!!”, se aratã în comunicatul de presã semnat de decanii celor 14 barouri.
Petitia este semnatã de decanii barourilor din Alba, Arges, Buzãu, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sãlaj si Timis. Pe lângã  ministrul Justitiei, petitia a mai fost transmisã premierului României si procurorului general al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.