Ministerul Energiei vrea sã resusciteze cãrbunele. Ministerul a scos la licitatie un studiu pentru a afla cum se poate institui în România piata de capacitãti de energie electricã.
Necesitatea elaborãrii studiului rezultã din prevederile incluse în proiectele de acte normative din cadrul Pachetului pentru Energie Curatã propus de Comisia Europeanã.
„Pânã la momentul realizãrii unei piete energetice europene integrate si maturizãrii tehnologiilor regenerabile si de stocare (sub diverse forme), pe fondul cresterii tot mai accentuate a penetrãrii surselor regenerabile de energie în sistemul electroenergetic, este nevoie de capacitãti de rezervã de putere care, desi uneori ne-economice în conditiile unei piete competitive, devin esentiale”, aratã documentul.  Ministerul vorbeste de capacitãti de productie tampon care sã mentinã echilibrul sistemului energetic national.
„Prin rezerva de capacitate se creeazã o capacitate-tampon, adicã capacitãti suplimentare pe lângã capacitãtile active pe piata energiei electrice. Aceste capacitãti suplimentare sunt necesare pentru mentinerea echilibrului între generarea si consumul de energie electricã în anumite situatii extraordinare, imprevizibile. Astfel, pentru a preveni un eventual deficit de energie electricã în diversele situatii care pot sã aparã în operarea sistemului energetic national, statele membre au posibilitatea sã instituie diverse tipuri de mecanisme de  asigurare a capacitãtilor de productie. Un astfel de mecanism asigurã mentinerea echilibrului dintre generarea si consumul de energie electricã în anumite situatii extraordinare, imprevizibile, fiind la dispozitia operatorului de transport si sistem astfel încât sã se asigure în orice moment siguranta aprovizionãrii cu energie electricã a consumatorilor aceea, mecanismele de asigurare de capacitãti oferã o remuneratie suplimentarã producãtorilor de energie electricã care participã la piata de capacitãti, în plus fatã de veniturile obtinute prin vânzarea de energie electricã pe piatã, în schimbul mentinerii capacitãtii existente sau a dezvoltãrii de investitii în noi  capacitãti. Întrucât aceastã remuneratie suplimentarã poate avea un impact asupra concurentei pe pita internã a energiei electrice, mecanismul de capacitate dezvoltat trebuie evaluat în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, aratã Ministerul.
Energia produsã pe bazã de cãrbune ar putea fi plãtitã suplimentar. Capacitãtile de productie pe bazã de cãrbune vor intra în functiune în momente cheie.
Monika BACIU