Cetãtenii municipiului Petrosani pot decide în ce mod sã fie utilizati banii din bugetul local. Asa cum au anuntat încã de la finele anului trecut, edilii au demarat procedurile pentru un buget participativ.
Suma pusã la dispozitia comunitãtii este de 100 de mii de lei. Municipiul Petrosani intentioneazã sã implementeze procesul de bugetare participativã în anul bugetar 2019,  proces prin care membrii comunitãtii sunt încurajati sã decidã în mod direct modalitatea optimã de cheltuire a unei sume din bugetul local. Procesul de bugetare participativã este un exercitiu democratic complex, care se concretizeazã initial prin semnalizarea problemelor comunitãtii si apoi prin rezolvarea acestora, prin depunerea de proiecte. Cetãtenii sunt încurajati astfel sã se implice în procesul de luare a deciziilor privind investitiile de interes local, bugetarea participativã devenind un instrument important în administratia publicã localã, imprimând transparentã procesului decisional
Pentru stabilirea cadrului general si a procedurii pentru selectionarea proiectelor de interes public initiate de cetãteni prin implicarea lor directã în procesul de bugetare participativã, a fost stabilit un regulament.
“Validarea proiectelor se va face de cãtre o comisie constituitã în acest sens. Valoarea bugetului pentru anul bugetar 2019 este de 100.000 de lei, inclusive TVA. Fiecare proiect depus trebuie sã se încadreze în valoarea maximã de 30.000 lei. Prin exceptie, în situatia în care existã totusi un proiect de o complexitate/oportunitate ridicatã si care depãseste valoarea maximã impusã, comisia poate hotãrî validarea acestuia. Proiectele selectate în urma derulãrii procesului de bugetare participativã vor fi cuprinse în bugetul de venituri si cheltuieli al municipiului Petrosani”, aratã edilii din Petrosani.
Domeniile în care trebuie sã se încadreze propunerile de proiect sunt infrastructurã stradalã, amenajare spatii verzi si locuri de joacã, mobilitate/accesibilitate si siguranta circulatiei, amenajare spatii publice, culturã/ sport/ tineret, social, sãnãtate,  turism, educatie, digitalizare, smart-city. Implementarea proiectelor intrã în responsabilitatea municipalitãtii de la Petrosani.
Monika BACIU