Sãtul, se pare, sã-i tot sufle presa neprietenoasã în spate, primarul orasului Uricani, Dãnut Buhãescu, vrea sã limiteze accesul reprezentantilor mass-media la sedintele de Consiliu Local. Buhãescu si-a propus sã-i lase pe ziaristi în sala de sedinte doar dacã au acreditare semnatã chiar de el, din trei în trei luni si nu îi pasã cã încalcã vreo trei legi!

Nimeni nu mai intrã în primãrie fãrã stirea primarului si nici musca nu asistã la sedintele de consiliu dacã nu vrea edilul sef. Cam asa s-ar putea traduce articolul 36 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Consiliului Local Uricani, propus pentru modificare chiar de edilul – sef Dãnut Buhãescu. Nu cã pânã acum acel articol din regulament ar fi fost mai legal, dar mãcar era cât de cât mai logic. Regulamentul de functionare  a CL Uricani a fost aprobat prin HCL 65/ 2012, iar la articolul 36 al. 3 se spunea cã „Reprezentantii presei vor prezenta o acreditare scrisã din partea publicatiei reprezentate pentru fiecare sedintã de consiliu la care doresc sã participe”.

Aspect ilegal, întrucât legea prevede, cât se poate de clar, cã sedintele sunt publice! Acum însã primarul în exercitiu, Dãnut Buhãescu, este decis sã modifice acest articol printr-o încãlcare si mai grosolanã a legislatiei în vigoare. Astfel, conform unui proiect de hotãrâre luat în discutie la ultima sedintã, se doreste ca acest articol din regulament sã aibã urmãtorul continut: „Reprezentantii presei vor avea o acreditare din partea Primãriei Orasului Uricani, care se va elibera trimestrial, în baza unei cereri, conform art 18 din legea 544 privind liberul acces la informatiile publice”. Vestea bunã este cã, cel putin deocamdatã, nu s-a reusit adoptarea acestei modificãri. A fost o încercare în cadrul unei sedinte de îndatã a CL Uricani, dar la aceasta au participat doar 8 consilieri care au votat „Pentru”. Proiectul de hotãrâre a mai fost introdus încã o datã pe ordinea de zi, de data aceasta la sedinta ordinarã desfãsuratã la finele sãptãmânii trecute, dar din nou nu s-a putut adopta, pentru cã unul dintre consilierii USL apropiati primarului a pãrãsit sedinta.  Pentru cã în acest caz legea este cãlcatã în picioare, am încercat sã vedem care este pozitia primarului, dar am vorbit doar cu mesageria vocalã a telefonului sãu, care ne-a spus cã, dacã avem un  mesaj important sã-l lãsãm detaliat, pentru cã îl va analiza. Încã nu a sunat înapoi. Nici viceprimarul orasului, Corneliu Braia, nu a putut sã-si spunã punctul de vedere, pentru cã, la scurt timp dupã ce i-am adresat întrebarea, a rãmas fãrã semnal al telefonul mobil!

În schimb, consilierul local Daniel Moraru, atrage atentia cã vorbim despre încãlcarea a trei legi si a sesizat acest lucru încã de la adoptarea regulamentului în forma initialã. „În primul rând se încalcã Legea 215, care spune cã sedintele de consiliu sunt publice. Apoi vorbim despre încãlcarea Legii 52/ 2003, privind transparenta decizionalã, dar si Lgea 544 privind liberul acces la informatiile publice. Rolul presei este acela de a informa opinia publicã, iar blocarea accesului presei duce la blocarea informatiei cãtre cetãteni”,a  precizat Moraru. Nu sunt singurele capitole ilegale din acest regulament, care dovedeste cã al Uricani legea este facultativã si perfect interpretabilã!

Carmen Cosman