Simbol al fotbalului lupenean, Carol Creiniceanu ar fi împlinit azi 80 de ani

Produs sutã la sutã al ”capitalei cãrbunelui românesc”, Carol (Piu) Creiniceanu  s-a nãscut la Lupeni, acum 80 de ani, pe  1 februarie 1939.  I-a urmat tatãlui sãu în pasiunea pentru fotbal, la vârsta de 10 ani (1949) fiind legitimat la juniorii Minerului Lupeni. Va parcurge toate treptele, pânã la debutul în divizia ”A”, cu echipa la care se lansase, Minerul Lupeni.
Din ”B” în ”A”, spre Japonia!
Începând cu 1955 joacã în echipa de seniori (avea doar 16 ani!) în divizia ”B”, promovând cu Minerul Lupeni în divizia ”A” în vara lui 1959, cu o garniturã din care mai fãceau parte I. Kiss, Alex. Coman, Szoke, Paraschiva, Cotroazã sau Mircea Onea, debutând în prima divizie în meciul Minerul – St. Rosu Brasov 1-1 pe 16 august 1959. Este remarcat de cei de la Steaua (CCA) Bucuresti si din sezonul 1962-1963 îl gãsim în echipa antrenatã de Stefan Onisie, într-o formulã 1-3-2-5, impunându-se repede în  cvintetul ofensiv Avram-Constantin-Tãtaru I-Voinea-Creiniceanu. Se impune ca extremã clasicã, îmbinând stilul clasic cu cel modern, cu o vitezã debordantã, dar si cu simtul golului marcând în întreaga sa carierã la seniori, în campionat (1959-1971), 65 de goluri în 207 partide. Calitãtile sale îl impun selectionerilor echipei nationale unde va debuta sub comanda lui Silviu Ploesteanu pe 9 oct. 1963, la Ankara, în meciul amical Turcia – România (0-0), când va intra în min. 32 în locul lui I.
….La al 3-lea joc la nationalã (28 nov. 1963) la Torino, în  prelim. J.O., România – Danemarca 2-1, va marca primul sãu gol pentru România în min. 34. La olimpiada din Japonia în 1964 joacã în toate cele 6 meciuri, marcând un gol în partida România – Ghana 4-2. Ultimul meci la nationalã, pe 3 sept. 1965 la Belgrad, Iugoslavia – România 1-1, alãturi de  generatia lui L. Sãtmãreanu, Hãlmãgeanu, Radu Nunweiller, Dumitrache, C. Dinu sau Dembrovschi. În total, Creiniceanu a adunat 14 meciuri la echipa nationalã.
Din nou acasã
Dupã ce si-a încheiat cariera de jucãtor în anul 1971, la doar 32 de ani, a urmat o carierã de antrenor la juniori, tineret, secund la Steaua, apoi la Metalul Bucuresti, Mecanicã … Bucuresti, ASA Mizil, Jiul Petrosani (ca secund) la începutul anilor 2000 regãsindu-l la matcã, la Minerul Lupeni. Aici s-a  ocupat alternativ de îndrumarea si antrenarea juniorilor si seniorilor de la Lupeni, pânã înspre finalul vietii, când dupã o lungã suferintã, într-o dimineatã la ora 6, a zilei de 14 ianuarie 2012, inima sa a  încetat sã mai batã.  O legendã a Lupeniului, a Stelei, a fotbalului românesc, cel care, dacã ar fi trãit, astãzi ar fi împlinit venerabila vârstã de 80 de ani. Numele sãu, Carol (Piu) Creiniceanu.
GENU TUTU

Un comentariu la „Simbol al fotbalului lupenean, Carol Creiniceanu ar fi împlinit azi 80 de ani

  • 14 februarie 2019 la 01:28
    Permalink

    Mare om mare caracter nea puiu Dumnezeu sa l odihneasc? am avut norocul sa fiu antrenat de el la.juniorii o legend? a fotbalului din România

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.