Zãcãmântul de cuart pur de la Uricani încã nu poate fi exploatat, desi au trecut 20 de ani de când a fost pus gaj într-un împrumut bancar.
Sunt firme interesate, însã, douã institutii bancare au proprietatea terenului de la suprafatã si, ca atare, cei care vor sã deschidã aceastã exploatare nu o pot face, pânã nu intrã în posesia terenului de la suprafatã.
„E deblocatã situatia, dar rãmâne de vãzut ce se întâmplã cu terenul de la suprafata unde e zãcãmântul, pentru cã acela este sechestrat. Nu mai tine acolo decât de posibilitatea ca Astra si Banca de Scont, care au terenul de la suprafatã, sã se înteleagã. Sunt, pânã acum, douã firme interesate, care, din câte am înteles eu, sunt în negocieri, în ideea de a lãsa din pret pentru terenul de la suprafatã”, a spus Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Afacerea cuartului din cariera Siglãu-Uricani a început în anul 1999, când SC “Construct Grup International” SRL a cumpãrat fabrica ce procesa zãcãmântul contra sumei de 250.000 de lei. Acum, însã, cariera este lãsatã în paraginã, pentru cã nimeni nu a mai putut intra acolo, iar fabrica nici nu mai existã. Sub pãmânt, însã, se gãseste cel mai pur zãcãmânt de cuart din Europa si al treilea, din punctul de vedere al calitãtii, din lume, zãcãmântul fiind estimat la 40-45 milioane de dolari. Cei care l-ar exploata, însã, negociazã acum terenul.
„Ei vor sã plãteascã în rate terenul de la suprafatã, care era undeva la vreo 5 milioane de euro, dar si sã scadã pretul. Vor practic, sã achite în rate sã îl ia, ca sã investeascã acolo alte câteva milioane de euro. Una dintre firme e din Bucuresti, iar o alta care a apãrut recent zice cã va exploata zãcãmântul  în parteneriat cu o firmã din Franta ”, a adãugat Buhãescu.
Costel Alic, fost prefect al judetului Hunedoara, a fost ACHITAT de Curtea de Apel Bucuresti, în dosarul în care era acuzat de constituirea unui grup infractional, alãturi de presedintele Bãncii de Scont, pentru cã a garantat un împrumut în bancã fix cu zãcãmântul de cuart din Uricani. Faptele s-au prescris pentru Alic, în timp ce altii au fãcut puscãrie.
Teodor Nicolãescu, fost presedinte al Bãncii Române de Scont (BRS), are de executat 6 ani închisoare, alti 4 ani închisoare are de executat ALEXE CORINA, 5 ani închisoare BURGHELEA LUCIAN, fost presedinte al Astra Asigurãri SA, 5 ani închisoare HARITONOVICI RÃZVAN EUGEN si tot 5 ani închisoare va face si SÃFTESCU DAN DUMITRU MARIAN.
În procesul acesta s-au constituit nu mai putin de 19 pãrti civile, printre care Astra Asigurãri, SC Cuart SA Uricani si SC Romcuart SRL, care solicitã recuperarea prejudiciului. Dosarul a fost trimis în judecatã în anul 2010, dupã ce în 2002 ar fi început ancheta în acest loc. În tot acest timp, zãcãmântul de cuart de la Uricani, cel mai pur din Europa, nu a putut fi exploatat, aducând mari prejudicii orasului Uricani. Totusi, zãcãmântul nu poate fi exploatat nici acum, la 20 de ani distantã.
Diana Mitrache