Este anul centenarului echipei Jiul Petrosani. Dincolo de criza în care se aflã, de multele nume si sigle (logo-uri, insigne) pe care le-a avut, cei 100 de ani nu pot fi trecuti cu vederea. Sunt semnale dintre cele mai bune cã momentul sãrbãtoririi echipei nu va fi  ignorat.
Ba dimpotrivã, cei care se vor ocupa din administratia localã de acest aspect, au rezonat foarte bine la toate propunerile. Nu este o noutate. Doar cã doleanta devine mai… doleantã, în contextul în care argumente sunt destule pentru acest crâmpei din suta de ani a Jiului.
De ce sã avem si în sport ceea ce avem în culturã?  Pe bunã dreptate, Teatrul Dramatic a primit numele lui I.D. Sîrbu, un parc central se numeste  Carol Schreter,  un cinematograf  modern a luat numele lui Serban Ionescu. Fiecare, bine  argumentat.  Si atunci, pe bunã dreptate, am mai putea adãuga un nume-simbol, de data asta, pentru stadionul din Petrosani: Petre Libardi. Argumentele, în rândurile de mai jos.
Stadionul, de ce nu ”Petre Libardi”?

Dacã vorbim la nivel european, vin doar cu exemple: Santiago Bernabeu – Madrid, Giuseppe Meazza – Milano, Fevene Puskas – Budapesta. Si ar mai fi…
Recunoasterea si meritele unor nume în fotbalul românesc au dus la atragerea acestora si pe stadioane din tara noastrã: ”Valentin Stãnescu” din Giulesti – Bucuresti, ”Ilie Oanã” – Ploiesti, ”Anghel Iordãnescu” – Voluntari, ”Ion Oblemenco” – Craiova, ”Dr. Constantin Rãdulescu” – CFR Cluj, ”Dan Pãltinisan” – Timisoara, ”Iuliu Bodola” – Oradea, ”Franz Neumann” – Arad, ”Mircea Chivu” – Resita, sunt doar câteva exemple ale deciziei factorilor locali din respectivele orase.
În ultimii ani si la Petrosani s-a vehiculat ideea schimbãrii numelui stadionului din Lunca Jiului, lucru dorit de suporteri, de oamenii care au contact cu fotbalul. Cu argumente solide, stadionul ar putea sã poarte numele lui Petre Libardi, cel care si-a dedicat patru decenii de viatã echipei de fotbal Jiul Petrosani.
A jucat numai la Jiul
Nãscut pe 27 august 1942 la Câmpulung Muscel, a venit la Jiul Petrosani în divizia ”B”, la vârsta de 21 de ani, în 1963. S-a acomodat rapid la Petrosani, într-un atac Martinovici – Casandra – Libardi – Peronescu, care vor spulbera apãrãrile diviziei ”B”, pânã în 1966, când echipa Jiul revine în divizia ”A”. Libardi nu va lipsi din echipã decât fortat de accidentãri sau satisfacerea stagiului militar în 1969 (când a refuzat sã joace la Steaua, preferând regimul de cazarmã!). Îsi va încheia cariera la aproape 33 de ani, pe 29 iunie 1975, într-un meci cu Univ. Craiova scor 2 – 1. A decedat pe 14 august 2005.
Argumente în cifre si statistici
– Petre Libardi a jucat la Jiul Petrosani 12 campionate în perioada 1963 – 1975;
– A evoluat în aproape 100 de meciuri în divizia ”B” (1963-1966) si 239 meciuri în divizia ”A” (locul 4 la Jiul all-time), marcând 46 de goluri (tot locul 4);
– A fost cãpitanul echipei în douã finale ale Cupei României (1972, 0-2 cu Rapid si în 1974, 4-2 cu Poli Timisoara);
– A jucat în Cupa Cupelor, 0-3 si 2-0 cu Dundee United, fiind cãpitanul Jiului;
– A jucat în echipele Nationale de Tineret (1 joc) si în echipa nationalã de seniori (2 partide 1-1 cu Uruguay, 0-0 cu Polonia, ambele în deplasare);
– A fost antrenor al Jiului în divizia ”A”, în anii 1981-1982 si 1990-1991;
– A fost fãcut Cetãtean de Onoare al Mun. Petrosani în anul 2001.
Propunerea nu e nouã. Dar iatã, figura emblematicã a Jiului, mai bine de douã decenii, revine în actualitate cu atât mai mult cu cât centenarul Jiului ar putea include si acest nume.
GENU TUTU