Mina Livezeni este în pragul opririi activitãtii extractive pentru urmãtoarea jumãtate de an, timp în care responsabilii din Complexul Energetic Hunedoara trebuie sã gãseascã o solutie ca sã plãteascã angajatii.
Mina este una dintre cele considerate viabile, însã, pentru cã un complex mecanizat trebuie scos din spatiul ce a epuizat rezerva de huilã si mutat în alt abataj, pe parcursul acestei perioade, nu va exista productie. Ea trebuie suplimentatã cu cãrbunele de la Lonea si Lupeni, mine ce trebuiau închise de anul trecut si, sindicatele poartã acum discutii pe acest subiect la Bucuresti.
„Le-am propus scenariul, care se va întâmpla de luna viitoare, în care mina Livezeni nu va da cãrbune, aproximativ 6 -8 luni, iar în cazul în care, datoritã investitiilor ce se fac acolo pentru mutarea complexului mecanizat dintr-o zonã în alta. I-am întrebat cum vom putea plãti angajatii minei Livezeni?  Nu mi s-a dat un rãspuns. Au identificat-o ca o problemã si o vor avea în analizã pe viitor”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele Aceste discutii au fost purtate, dat fiind faptul cã se vorbeste despre divizarea Complexului Energetic, energeticienii fiind cei care vor sã se desprindã de mineri.  Asta i-a fãcut pe sindicalisti sã deschidã si subiectul pretului de achizitie al huilei, asa încât sã poatã supravietui.
Diana Mitrache