Complexul Energetic Hunedoara ar putea sã nu participe la licitatia organizatã de Primãria municipiului Petrosani pentru concesionarea sistemului de termoficare. Mai existã si o altã variantã, si anume ca CEH sã participe, însã sã fie refuzat de Agentia Nationalã pentru Achizitii Publice.
În plus, la nivelul Complexului Energetic Hunedoara s-a format o comisie de lucru care sã analizeze posibilitatea participãrii la licitatie si ce implicã acest lucru. Incertitudinile vin din faptul cã societatea energeticã are o situatie financiarã extrem de dificilã.
“Este un grup de lucru format sã analizãm situatia economicã a CEH-ului si situatia care implicã participarea noastrã la termoficare si în ce conditii. Am dispus  si va fi format un grup de lucru care sã analizeze situatia.  NU stiu dacã noi putem sã participãm pentru cã noi suntem o firmã cu datorii si atunci s-ar putea ca ANAP sã ne excludã din start. Conform legilor, nu stiu dacã o sã fim primiti”,  a declarat Samuel Dioane, directorul general al CEH.
Teoretic, Complexul Energetic Hunedoara este cel care ar trebui sã participe la licitatie pentru a prelua serviciul de termoficare. Cei de la CEH vin însã cu o solutie. Una veche, despre care s-a discutat ani la rând, însã care nu s-a concretizat.
“Noi încercãm sã facem tot ce e posibil sã participãm si sã fie bine pentru populatie, cã pentru noi nu e chiar atât de bine. Primãriile ar putea face o nouã firmã de termoficare, pe ADI sã acceseze fonduri europene si sã modifice reteaua de termoficare si atunci cu 5000 de abonati si cu retea modernizatã, societatea ar putea iesi pe profit”,  a mai spus sursa citatã.
Termoficarea pentru 2409 abonati, concesionatã cu 80 de milioane. Primãria municipiului Petrosani a scos la licitatie contractul privind ”Concesiunea de servicii privind delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termicã în municipiul Petrosani”. Valoarea contractului este estimatã la valoarea de 80.124.601,38 lei. Societatea care îsi va adjudeca contractul va trebui sã asigure agentul termic pentru încãlzire si apa caldã de consum pentru consumatorii de energie termicã bransati la sistemul centralizat de încãlzire (populatie, institutii publice, obiective social-culturale si operatori economici). Entitatea contractantã, în spetã Primãria Petrosani pune la dispozitia concesionarului punctele termice, unde se realizeazã schimbul de cãldurã între agentul termic primar asigurat de concesionar si agentul termic secundar care este furnizat la fiecare consumator în parte, precum si retelele termice aferente punctelor termice. În perioada de iarnã se furnizeazã energia termicã pentru  asigurarea încãlzirii si a apei calde de consum, iar în perioada de varã se asigurã apa caldã de consum.
Contractul licitat de administratia publicã localã se atribuie pentru o perioadã de 5 ani, fãrã posibilitatea de prelungire. Valoarea estimatã, fãrã TVA, este de 80.124.601,38 lei, din care 38.217.979 lei veniturile totale pentru întreaga perioadã a concesiunii; 31.903.678,38 lei valoarea tuturor bunurilor care sunt puse la dispozitia concesionarului de cãtre entitatea contractantã; iar 10.002.944 lei reprezintã valoarea investitiilor din Studiul de oportunitate. Ofertele pot fi depuse pânã în data de 4 martie 2019 si se asteaptã ca la licitatie sã se prezinte Complexul Energetic Hunedoara, cel care poate prelua direct acest serviciu si care la finele anului trecut dãdea asigurãri cã se poate ocupa si de livrarea agentului termic cãtre abonati.
Furnizarea agentului termic cãtre beneficiarii din municipiul Petrosani a fost asiugratã de SC Termoficare SA pânã în lunã martie a anului trecut. Societatea a functionat ca societate pe actiuni de interes public local, al cãrei actionar unic a fost Consiliul Local al municipiului Petrosani.
Monika BACIU