Turistii vin, dar cine le gãteste si îi serveste?

Mii de oameni urcã la munte, în Valea Jiului, iar cabanierii abia dacã gãsesc acum, în sezon, personal calificat. Salariile sunt atractive, Centrul de formare profesionalã calificã someri pentru aceste meserii si, totusi, cabanierii se plâng de lipsa cameristelor, a barmanilor, a bucãtarilor priceputi si a ospãtarilor.
În Straja, spre exemplu, multi au apelat la angajati care vin de peste Prut, din Moldova si cei care organizeazã tabere cu copii spun cã stau în alte cabane, iar aceste servicii de masã le cumpãrã de  la cabanele care le pot oferi.
„Aud deseori aceastã discutie, cã în Straja este crizã de personal pe partea de  ospãtari, bucãtari, barmani. Toatã lumea încearcã sã gãseascã personal specializat, dar este destul de greu din câte se discutã.  Salariile sunt destul de bune, dar totusi este crizã”, spune Marius Fodoran, administrator de tabãrã.Situatia este valabilã în tot sistemul de turism si  autoritãtile judetene cautã solutii. „Este o problemã la nivel de judet. Noi încercãm sã vedem dacã o putem  rezolva prin Agentia de Dezvoltare Economicã a judetului Hunedoara – ADEH. Si în strategia de turism existã solutii, iar dacã am respecta-o, mãcar o parte din problemele acestea ar fi rezolvate ADEH trebuie sã tinã legãtura strâns cu centrele turistice si problema este în atentia noastrã”, a adãugat si Costel Avram, administrator public al judetului.
Desi a fost unul dintre cele mai bune sezoane de schi si statiunea Straja a fost ocupatã în proportie de peste 90%, în fiecare week-end, oamenii din zona Vãii Jiului nu simt cã turismul le este salvarea. Nu au calificãri, nu vor sã munceascã si nu sunt buni, motiv pentru care cabanierii au apelat la angajati din Republica Moldova. Asa  cã au ales studenti, ori oameni de peste Prut pe care îi stiu din diverse locuri, iar asta, denotã cât de mult avem noi de pierdut. Si asta, din cauzã cã salvarea zonei ar putea sã vinã din turism.
5000 de turisti la Straja
Mii de oameni au ajuns în week-end prelungit la munte, în Valea Jiului. Aglomeratia s-a fãcut simtitã în statiune si, cu schiuri, plãci si rucsaci, oamenii au ajuns sã stea la rând la gondolã. Pârtiile sunt excelente si se schiazã peste tot, locurile de cazare fiind ocupate în totalitate. Rezervãrile, spun cabanierii, pentru week-end-ul trecut, s-au fãcut încã din vara anului trecut. „Straja este ocupatã la capacitate maximã si nu mai sunt locuri deloc”, au spus cei din munte.
Toate pârtiile sunt acum practicabile si sus la munte s-a asternut un strat nou de zãpadã. „În Straja sunt deschise absolut toate pârtiile, cu execptia celei  de pe Vârful Straja. Sunt 4 telescaune, 6 teleschiuri si douã covoare rulante. Toate functioneazã. Zãpada e foarte multã, iar noi avem peste un metru pe pârtii. Acum, însã, sãpada continuã sã cadã, pentru cã ninge si nu ne facem griji din acest punct de vedere”, spune Marius Fodoran.
Mai este foarte putin si o nouã vacantã va aduce  la munte alti turisti, dornici de schi. Taberele de schi, însã, sunt cele mai cãutate în acest sezon. „Sunt foarte multe tabere chiar si astãzi si în acest week-end. Avem tabere de schi pentru prescolari si, pentru cã urmeazã vacanta, avem peste 200 de elevi care si-au anuntat aici prezenta”, afirmã Fodoran.
În Straja mai sunt locuri disponibile în taberele de schi, abia la finele lunii februarie. Competitiile aici abia încep si, cei care urcã la munte vor avea parte de tot felul de întreceri si petreceri. Sâmbãtã are loc, la Straja începe Winter Sounds party,
Imediat ce începe vacanta, însã, încep si competitiile, iar de aici nu lipseste Cupa Comexim, Festivalul Oamenilor de Zãpada sau Cupa energeticianului, plus întrecerile pentru copii.
Diana Mitrache

Advertisements

6 comentarii la „Turistii vin, dar cine le gãteste si îi serveste?

  • 27 ianuarie 2019 la 22:31
    Permalink

    Daca ar fi salarii bune nu cred ca nu ar veni sa lucreze bucatari , ospatari , barmani , cameriste , … din Valea Jiului dar patroni arunca cu bani pe la nunti , petreceri , amante , schimba des masini , … sa se faleasca dar pentru angajati lor le dau bani putini dar le cere ore si munca multa . Luati interviu unui bucatar , ospatar , barman , … nu numai celor bogati … Cam peste tot in Romania este asa , in strainatate muncitori sunt platiti bine .

  • 28 ianuarie 2019 la 04:31
    Permalink

    Ce tot vorbiti voi acolo ? Salarii bune !?
    Bai oameni buni, un bucatar calificat si cu experienta, nu sta pe salariu de minimul pe economie, cum platesc parlitii astia de patroni din vale.
    Vreti personal calificat de calitate, trebuie sa bagati mana in buzunar.
    NU puteti sa-i platiti pe cei de calitate, inchideti-va afacerile pentru-ca nu va pricepeti si nu va intelegeti afacerile. Este simplu.
    Un bucatar calificat cu experienta nu are sa va vina voua sa va gateasca cu 1800 lei pe luna. Atata ia ajutorul meu de bucatar acum si nu este multumit.
    Ce sunteti prosti, 1800 lei/luna, pentru un calificat cu experienta ?
    De la 2700 lei in sus incepeti sa gasiti imediat bucatari profesionisti si nu tot felul de tilicari analfabeti functionali care nu stiu sa-si scrie bine numele cu pixu, daramite sa inteleaga conceptul de bucatar profesionist.
    Asta este personalul cu care lucrati marea parte dintre voi, super patronii de doi lei, la fabuloasa suma de 1500 lei in mana fara acte si 14 ore pe zi, dupa care-i schimbati ca pe ciorapi. Mi-se pare normal sa nu aveti cu ce.
    Voi sunteti prosti ? Cine credeti ca vine sa va lucreze pe banii astia.
    Nu aveti bani sa platiti personal calificat, apucati-va si invatati o meserie, poate asa va descurcati, daca nu inchideti-va afacerile si la munca in Spania.
    Asa ca, nu o tot mai dati cu:
    „Nu avem personal nu vrea nimeni sa munceasca.” Asta este un sablon pentru tampiti !
    Sunteti mincinosi, hoti si milogi pe deasupra marea parte din voi.
    Astea sunt rahaturi pentru presa ! Cine traieste si munceste in lumea asta stie adevarul.
    !!! O gramada de nepriceputi si-au deschis restaurante si pensiuni, dupa care au realizat ca nu inteleg genu asta de afacere si nu sunt calificati pentru acest domeniu.
    MANDRIA SI PROSTIA SE PLATESTE FRATE !
    Pentru toti calificati in domeniu, va dau un sfat. Iesiti din Judetul Hunedoara si o sa vedeti ca este o alta lume si alti bani, sau care aveti ?ansa cu am avut-o eu, cativa ani intr-un resturant in germania.
    La ora actual cred ca am mai multi bani cash, in buzunar si rezervorul plin, decat multi patroni „angajatori” in domeniul turism, restaurante si alte rahaturi in genul acesta, din valea jiului.
    !!! Astia sunt aia care tipa ca nu au personal calificat ! Patroni figuranti cu masini „scumpe” second hand si aerul de autostiutori cu fete de milogi cand este vorba sa plateasca din mana.

  • 28 ianuarie 2019 la 07:44
    Permalink

    ai perfecta dreptate in tot ceea ce spui ,,,,aia sunt niste gainari acolo in Valea Jiului ….si asta este adevarul …cum iesi din zona si mergi spre timisoara ,cluj ,sibiu…..e o alta lume…o alta gandire….alt gen de oameni…si se vede inclusiv de pe sosea…..Valea Jiului este o zona moarta ,inapoiata …inclusiv calitatea pensiunilor si a serviciilor lasa mult de dorit acolo……nu lucrez in turism sau in domeniul hotelier dar in calitate de client nu mi-au facut o imagine prea buna la serviciile oferite….se vede de la o posta ca folosesc personal necalificat …care te serveste cu intarziere …si nici macar oferta de meniuri nu este prea variata…..cat despre salarii…..vor profita oferind salarii mici atat timp cat nu au concurenta pe piata…..problema lor e ca nu au investitii -firme mari in zona …..acum 25 de ani era aceeasi situatie si in orasele mari…..salari mici …….in loc de 8 ore 12 ,munca si sambata neplatita,fara contracte de munca sau facute pe minim trebuia sa fi si contabil si sofer si instalator……insa toate acestea au disparut odata cu aparitia investitiilor. aparitia concurentei……..de aceea Valea Jiului este in situatia in care este complet rupta de restul tarii ….NU AU INVESTITII FIRME MARI IN ZONA……iar unii profita de pe urma asta…..cat despre oamenii de acolo…..exista si un sambure de adevar…..unora nu prea le place munca ,prefera „‘SOCIALU”‘ …sau pomenile de pe la mine…..iar altii isi cam petrec timpul prin birturi si agentii de pariuri sportive ,nu prea ai intereseaza calificarea in vre-un domeniu sau munca in general…pe unii nu prea ai intereseaza nici propria locuinta dovada stand blocurile mizerabile,degradate care stau sa cada ,inconjurate de gunoaie care predomina zona re…lucru sesizat de majoritatea turistilor sau a celor care viziteaza zona

  • 28 ianuarie 2019 la 07:56
    Permalink

    la TV nici nu se pomeneste de straja s-au parang oare de ce?

  • 28 ianuarie 2019 la 08:13
    Permalink

    Stati sa vedet pana la primul control serios al ITM-ul, cum au sa fuga angajatii la negru de peste Prut de-o sa le sara mucii pe unde or apuca, ca sa nu fie prins patronul cu ei in unitate.
    Amenda ITM-ului este foarte mare si o dau si la penal acum chiar si pentru unul prins la negru fara acte la zi.
    Fac pariu cu ori si cine ca astia lucreaza la negru ca si sclavii. 1200-1300 coco in mana si cu program de la 8 la 23, pana pleaca ultimul client beat de la masa sa se sinucida pe partia de schi cu sistem de iluminare pe timp de noapte, dupa servirea impecabila in moldoveneasca pura.
    Pot sa fac pariu cu ori si cine ca, nici unii nu au documente de angajare valabile si la zi.
    In general angajatorii astia nici nu declara posturile libere la AJOFM. Din experienta pot sa va spun lucrul asta.
    De ce sa plateasca bine un angajat roman bun, cand pot sa angajeze la negru cu aceiasi bani 3 sclavi moldoveni de peste Prut, care nu au de-a face nici in clin nici in maneca, cu postul pe care au fost angajati la negru. Sunt doar mana de lucru ieftina si provizorie.
    Administratorii de pensiuni si cabane se mai mira ca prostii cand sunt calcati de ITM in piciare si se intreaba cu ce au gresit sau ce au astia cu ei.
    La ce foame de bani este la bugetul statului in 2019, cat de curand o sa vedeti primul raport al ITM-ului, de pe teren, in zona aceasta si nu numai.
    Praf o sa-i face pe astia !

  • 28 ianuarie 2019 la 08:46
    Permalink

    poate ca au contracte de munca unii …insa facute pe minim…..probabil ca pe plan local exista niste intelegeri …sau mai clar spus… se stie ca sunt fara contracte sau pe minim….sau in perioada de proba….astea sunt niste gainarii specifice zonei…sunt niste gainarii de care profita niste tiriplici ai zonei stiind ca nu este concurenta si ca nu exista angajatori……odata aparuta o firma mare chiar si de productie …o fabrica 2,3 in zona ..automat cei care acum sunt nevoiti sa lucreze pe 2 lei fara contracte de munca vor avea variante …iar acei patroni de hoteluri ,restaurate si pensiuni vor ramane si fara moldovenii preferati ….inclusiv cei care traiesc din minerit vor avea variante…..asta e problema acolo in zona….Nu exista investitii straine mari….firme interesate in zona au fost de-a lungul timpului….insa colaborarea cu administratiile locale ….o stiu mai bine localnicii

Comentariile sunt închise.