Vin cu idei despre turism, de promovare a unor produse traditionale, vor chiar sã îsi facã mici fabrici de produse de panificatie, folosind produsele bio din zona noastrã, sau chiar o fabricã de bere.
Vorbim despre un grup de studenti de la Petrosani, coordonat de profesor Claudia Isac, care vor sã învete cum sã fie competitivi în carierã, sã devinã antreprenori si chiar sã îsi gestioneze un plan de afaceri. Si, pânã acum, au ajuns sã învete asta, simulând o afacere realã.
„Am învãtat o multime de lucruri: cum sã îmi deschid o firmã, cum sã o mentin, sã am profit. Ce fac când nu am. M-am gândit la o micro-berãrie – o fabricã de bere artizanalã, pentru cã în zona noastrã nu este nimic de agest gen si eu cred cã ar prinde”, spune Alexandru Halit, student la Universitatea din Petrosani.
„Fiind studentã din Republica Moldova, am beneficiat de o bursã SAS (n.r. Societatea Antreprenorialã Studenteascã), lucru care îmi permite, pe lângã  faptul cã interactionez cu oameni din mediul de afaceri locali, sã îmi dezvolt competentele antreprenoriale. Am beneficiat si de un curs de leadersheap, desfãsurat aici în Valea Jiului. Acum mã gândesc clar cum sã fac o afacere, în domeniul cosmeticii, unde vreau sã mã perfectionez si apoi sã o deschid”, a completat si Mihaela, studentã de peste Prut.
Altii si-au prezentat chiar, în cadrul unui concurs, ideile de afaceri si au avut succes cu ele, competitia fiind strânsã. „Am realizat un plan de afacere propriu, pe care nu îl întâlnim în zona de unde vin eu, Uricani, o patiserie cu produse traditionale bio, prelucrate în gospodãriile localnicilor, care fac dulceatã, brânzã si astfel sã atrag clientii. Poate, cu timpul, lucrând cu colegii mei si profesorii de aici, dacã îmi doresc si dacã chiar existã spirit de initiativã, pot sã realizez aceastã patiserie”, a completat cu ideea sa, Alexandru Malairos, student la Petrosani, care locuieste în orasul Uricani.
Iar optimismul nu este singura lor calitate, pentru cã au venit si cu premii de la concursuri nationale.
„Am participat la un concurs Simulatorul de bussines, la Ploiesti. Ne-am întors cu premiul I. Am concurat cu alte  centre universitare: Bucuresti, Timisoara, Galati, Târgoviste, Ploiesti si a fost o oportunitate sã ne punem în practicã cunostintele. Am vãzut cum se desfãsoarã un bussines si ne dorim sã avem asa ceva si la noi, ca sã ne dezvoltãm astfel de abilitãti” spune  Mirela, iar ea a participat la concurs alãturi de Marius:  „Este locul ideal în care sã îti poti crea o afacere si sã o dezvolti, simulând firma si sã întelegi cum trebuie sã faci în realitate. Am învãtat ce înseamnã echipã si ce poti face sã realizezi un obiectiv mare si suntem fericiti cã am reusit sã realizãm acest lucru”. Proiectele în care activeazã acesti studenti sunt din fonduri europene si profesorii care îi coordoneazã spun cã ideea le va ajuta în viatã.
„Scopul nostru este sã le dezvoltãm studentilor si absolventilor nostri competentele antreprenoriale, iar, concret, avem o multime de activitãti, cele mai importante fiind întâlnirile cu antreprenorii, lunar. O altã componentã este cea  a implicãrii studentilor în competitii. Iar noi avem 3 competitii anuale, una de sesiune de start-up si idei de afaceri sub forma prezentãrii scurte de 3 – 4 minute, care sunt organizate anual de ziua economistului. O altã manifestare este în cadrul Simpozionul national, unde avem o sectiune dedicatã antreprenoriatului, iar, cu scoala doctoralã organizãm un Hekaton IT, aflat acum la editia a II-a”, spune si conf univ drd ec Claudia Isac, director Societãtii Antreprenoriale studentesti din Universitatea Petrosani.
La aceste sesiuni de cursuri,  Societatea Antreprenorialã Studenteascã – SAS atrage nu doar studenti de la partea economicã, ci chiar ingineri, care au idei bune de afaceri, care vor sã învete despre asta si care sunt gata sã se lanseze în competitii. În plus, la întâlnirile lor au venit oameni de afaceri de aici, care le-au spun ce îi asteaptã, dar i-au si încurajat si le-au arãtat modele lor de succes, iar în planul de învãtãmânt al Universitãtii din Petrosani a fost introdusã disciplina de Antreprenoriat sau Managementul IMM-urilor sau al Afacerilor.
Diana Mitrache