Mijlocul lunii februarie ar trebui sã ne gãseascã selectând deseurile pe care le ducem la ghenã.   Aceasta este o problemã a întreg judetului Hunedoara, pentru cã acum, cantitatea de deseuri ce ajunge la groapa ecologicã este uriasã, iar asta costã enorm fiecare administratie în parte.
„La sediul CJH am avut o discutie cu cei din conducerea Supercom, ca sã vedem exact situatia. Sigur, s-au investit peste 60 de milioane de euro, ca finalitatea sã fie colectarea selectivã a deseurilor. Eu cred cã în 15 februarie, cel mai târziu, în tot judetul Hunedoara nu se va finaliza, dar vom observa colectarea selectivã a deseurilor”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Administratiile locale, la rândul lor, spun cã sunt gata sã dea curs acestei idei, însã, deocamdatã, nici oamenii nu aruncã selectiv deseurile, nici firma de specialitate nu a adus containere si nici nu ridicã selectiv deseurile de la ghenã.
„Deseurile le vom colecta selectiv în momentul în care firma care a câstigat licitatia, pentru colectarea deseurilor, va implementa sistemul la modul real, adicã, se vor aduce containere în plus, se va urmãri aceastã activitate de colectare selectivã, de la momentul depunerii deseurilor si nu în statiile de transfer. Firma care a câstigat are logistica si sunt în faza de implemntare a proiectului. Are, însã, o perioadã de 3 luni în care trebuie sã le  implementeze”, a spus si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
În luna septembrie a anului 2015 a fost inauguratã una dintre cele mai importante investitii din Valea Jiului: statia de sortare a deseurilor, care a costat 5 milioane de euro. În 18 noimebrie 2015 s-a încheiat prima etapã a proiectului din Hunedoara privind sistemul integrat de gestionare a deseurilor, iar statia de la Petrosani a fost inauguratã cu fast.
Statia de sortare a deseurilor din Petrosani, însã, nu a functionat deloc si în 18 iulie 2017, a expirat perioada de garantie a utilajelor, iar statia a devenit operationalã odatã cu 1 ianuarie 2019. Totusi, se mizeazã si pe colectarea pe categorii a deseurilor, direct de la ghene.
Diana Mitrache