Calea rutierã din Defileul Jiului aproape s-a prãbusit si bucãti din terasament sunt acum cãzute în apã. Asta din cauzã cã de ani de zile nimeni nu a mai consolidat în nici un fel artera rutierã, iar lucrãrile de reabilitare încã nu au început.

Ani la rând, nimeni nu a consolidat în nici un fel artera din Defileul Jiului, iar acum, în pragul anotimpului ploios stã sã se prãbuseascã. Si asta în asteptarea lucrãrilor. Parlamentarii din Valea Jiului sustin cã licitatia a fost, însã, tinutã, iar în scurt timp vor începe si lucrãrile. „Ceea ce este cert e cã lucrãrile au fost licitate si va fi una dintre cele mai mari lucrãri din România de la aceastã datã, ce se va realiza de Compania Nationalã a Drumurilor, mai precis, a doua lucrare ca valoare. În perioada imediat urmãtoare vor începe aceste lucrãri efectiv în teren. Ea se va desfãsura pe o perioadã mai lungã de timp, pentru cã e una foarte complexã si nu voi permite ca în aceastã zonã sã se facã lucrãri de mântuialã. Trebuie sã facem o lucrare care sã tinã 10, 20, sau chiar30 de ani”, a precizat Cristian Resmeritã, deputat PSD în colegiul de Vest Valea Jiului.

Artera rutierã din Defileul Jiului a cedat în cel putin douã locuri, din vina traficului greu si, în ultima perioadã, bucãti întregi de terasament au cãzut în apã. Lucrãrile de consolidare sunt absolut necesare si, dacã nu se vor face în cel mai scurt timp, traficul ar putea fi întrerupt.

Pentru acest sector de drum, lucrãrile de reabilitare constau în principal din: ranfonsarea sistemelor rutiere existente cu îmbrãcãminte asfalticã, prin  straturi si îmbrãcãminti bituminoase  Totodatã, în cadrul proiectului vor fi amenajate podete, se vor executa noi poduri si vor fi reabilitare podurile existente.

Valoarea estimatã, fãrã TVA, a proiectului este între 215.243. 035 lei si 258. 291. 642 lei. Asta pentru cã valoarea estimatã  este de 215.243.035 lei, dar contractul dã posibilitatea achizitionãrii ulterioare de lucrãri similare în valoare de maxim 43.048.607 lei.

Lucrãrile de reabilitare a DN 66, între Petrosani si Bumbesti Jiu, trebuie finalizate în 48 de luni de la data atribuirii contractului. Adicã timp de patru ani, Defileul Jiului va deveni astfel  un santier, pe o portiune de 33 de kilometri.

Diana Mitrache