Consiliul Judetean Hunedoara va aproba un proiect de hotãrâre privind constituirea Comisiei de evaluare si selectie a asociatiilor, fundatiilor sau organizatiilor neguvernamentale fãrã scop patrimonial care initiazã si organizeazã actiuni, programe, proiecte culturale si educativ-stiintifice, sportive, unitãtilor de cult, ofertelor formulate pentru editarea unor publicatii culturale, pentru care se pot acorda finantãri nerambursabile din fonduri publice precum si a Comisiei de solutionare a contestatiilor si aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a acestora.
Autoritãtile judetene vor ca odatã înfiintatã comisia si aprobat regulamentul sã nu mai existe discutii în ceea ce priveste acordarea finantãrilor nerambursabile.
Conform regulamentului din proiectul de hotãrâre, sunt o serie de conditii pe care solicitantii vor trebui sã le îndeplineascã.
“Finantarea nerambursabilã acordatã se va utiliza de cãtre, cultele religioase si organizatiile neguvernamentale numai pentru actiunile, programele si proiectele de interes public initiate si organizate de cãtre acestea, în completarea veniturilor proprii si a celor primite sub formã de donatii si sponsorizãri. Potrivit dispozitiilor legale indicate anterior, acordarea finantãrii nerambursabile se face exclusiv pe bazã de selectie publicã. Evaluarea în sistem competitiv a actiunilor, programelor sau proiectelor în domeniul cultural, educativ stiintific, sportiv, al cultelor religioase si culturii scrise, initiate si organizate de asociatiile, fundatiile, organizatiile neguvernamentale si unitãtile de cult, se face de cãtre o comisie de evaluare si selectionare constituitã prin hotãrâre a Consiliului Judetean Hunedoara. Finantarea se acordã pentru acoperirea partialã a unui program ori proiect în baza unui contract încheiat între pãrti. Pentru aceeasi activitate nonprofit nu poate fi solicitatã decât o singurã finantare nerambursabilã de la aceeasi autoritate finantatoare în decursul anului fiscal, conform Legii 350/2005. Programele si proiectele de interes public vor fi selectionate pentru finantare în cadrul limitelor unui fond anual aprobat de cãtre Consiliul Judetean Hunedoara, stabilit potrivit prevederilor legale referitoare la elaborarea, aprobarea, executarea si raportarea bugetului local”, aratã CJH.
Comisia de evaluare si selectie trebuie sã fie formatã din minimum 5 persoane, iar comisia de solutionare a contestatiilor din minimum 3. Lucrãrile de secretariat ale comisiei vor fi asigurate de cãtre functionarii din cadrul Compartimentului culte, sport, activitãti culturale al Consiliului Judetean Hunedoara.
Monika BACIU