În prima sãptãmânã din acest an, politistii au intervenit în douã situatii, la Vulcan si Uricani, acolo unde femeile abuzate în familie au cerut ordin de restructie.  Sunt doar douã cazuri care  s-au concretizat, pentru cã, în fapt situatia este mult mai  dramaticã, însã, femeile nu au curaj, nu cred în actiunile  oamenilor legii si nu au  alternative, motiv pentru care renuntã sã facã plângere. În total, la nivelul judetului Hunedoara, au fost emise  4 astfel de ordine, pentru 5 zile.
Una dintre cele mai grave situatii s-a întâmplat la Uricani. Politistii vorbesc despre o  situatie în care, o femeie le-a cerut ajutor, pentru cã se temea pentru viata ei, fostul concubin fiind extrem de agresiv.
„Un bãrbat din orasul Uricani,  s-a ales cu dosar penal, dupã ce i-a adresat amenintãri fostei concubine. În data de 08.01.2019, în jurul orei 23:10, Politia Orasului Uricani a fost sesizatã de cãtre o femeie în vârstã de 32 de ani, din Uricani, despre faptul cã fostul sãu concubin, în vârstã de 25 de ani, a amenintat-o si a provocat distrugeri unei usi, cu o secure. La fata locului s-a deplasat un echipaj de politie care a identificat reclamanta, aceasta declarând verbal cã s-a refugiat la o vecinã de frica  fostului sãu concubin, care a amenintat-o cu acte de violentã si cu moartea. Acesta avea asupra sa o secure, cu care a provocat distrugeri unei usi de la palierul etajului unde cei doi locuiesc, dupã care a plecat, însã, a continuat sã o ameninte pe femeie prin intermediul SMS-urilor. Bãrbatul recalcitrant a fost identificat de cãtre politisti la domiciliul mamei sale si  condus la sediul Politiei, pentru cercetãri”, a spus Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt al IPJ Hunedoara.
Omul a fost audiat si femeia credea cã a scãpat, însã, acesta a primit doar un ordin de  protectie pentru 5 zile si s-a ales cu dosar penal.
A revenit a doua zi, mai violent
Ordinul emis de politistii, care i-au întocmit dosarul penal, nu l-au speriat pe agresor, care a revenit si mai virulent. „În data de  09.01.2019, în jurul orei  22:40, Politia Orasului Uricani a  fost sesizatã despre faptul cã la locuintei unei femei în vârstã de 32 de ani, din Uricani, are loc un scandal între aceasta si concubinul sãu, un tânãr în vârstã de 25 de ani. Politistii care s-au deplasat de urgentã la fata locului l-au identificat pe tânãr, care se afla la usa locuintei concubinei sale, având asupra sa o secure. Dupã aplanarea conflictului, politistii s-au sesizat din oficiu despre comiterea infractiunii de  încãlcarea mãsurilor dispuse prin ordin de protectie, întrucât fatã de tânãr, la data de 09.01.2019, a fost emis un ordin provizoriu de protectie, prin care acesta avea obligatia sã pãstreze o distantã de minim 100 de metri fatã de fosta concubinã si fatã de locuinta acesteia. În data de 10.01.2019, tânãrul a fost retinut preventiv pentru o perioadã de 24 de ore, fiind cercetat pentru sãvârsirea infractiunilor de tulburare a ordinii si linistii publice si încãlcarea mãsurilor dispuse prin ordin de protectie.
Acesta a fost  depus în Centrul de Retinere si Arest Preventiv si urmeazã a fi prezentat magistratilor, în vederea luãrii mãsurilor legale”, mai spun politistii..
Violentã domesticã si la Vulcan
Dragoste cu forta pare a fi reteta care îi duce pe acesti indivizi pe mâna politiei. Un caz aproape similar a fost descoperit al Vulcan, tot în primele zile ale acestui an. Si aici vorbim despre doi fosti  concubini, bãrbatul fiind cel care s-a ales cu dosarul penal. „În data de 07.01.2019, în jurul orei 19:00, Politia Municipiului Vulcan a fost sesizatã telefonic de o femeie în vârstã de 37 de ani, din localitate, cu privire la faptul cã fostul sãu concubin, în vârstã de 41 de ani, aflat în stare de  ebrietate, a formulat amenintãri, atât la adresa sa, cât si a familiei sale, pe motiv cã nu mai doreste sã continue relatia cu acesta.  La fata locului s-a deplasat un echipaj de politie care a aplanat situatia  conflictualã si a luat mãsura emiterii unui ordin de protectie provizoriu împotriva bãrbatului, pe o perioadã de cinci zile.  Politistii care s-au deplasat la fata locului au stabilit faptul cã nicio persoanã nu a fost  agresatã fizic, însã, ca urmare a plângerii depuse de cãtre femeie, vor efectua cercetãri sub aspectul comiterii infractiunii de amenintare”, a spus Bogdan Nitu.
Legea modificatã în sprijinul femeilor
Începând cu data de 28 decembrie 2018, politistii care intervin la cazuri de violentã domesticã pot emite, dupã analizarea situatiei, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protectie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoitã sã astepte unul încuviintat de judecãtor. 
„În aceastã perioadã, la nivelul judetului Hunedoara au fost emise 4 ordine de protectie provizorii, fatã de persoane din localitãtile Vulcan, Petrosani, Hunedoara si Ilia, care s-au manifestat violent în raport cu membrii familiei.  Ordinul de protectie provizoriu se emite de cãtre politistii care, în exercitarea atributiilor de serviciu, constatã cã existã un risc iminent ca viata, integritatea fizicã, ori libertatea unei persoane sã fie pusã în pericol printr-un act de violentã  domesticã, în scopul diminuãrii acestui risc”, a afirmat  Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt al IPJ Hunedoara. Politistii cer ajutor celor care stiu de astfel de cazuri.  Pentru a veni în sprijinul  victimelor, legislatia privind  violenta domesticã a fost  modificatã si completatã (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementatã modalitatea de interventie a politistilor în cazurile de violentã  domesticã si emiterea ordinului de protectie provizoriu de  cãtre acestia.

„Astfel, la sfârsitul anului trecut, a fost aprobat si publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne si al ministrului muncii si justitiei sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violentã domesticã de cãtre politisti. De la data de 28 decembrie 2018, politistii pot emite ordinul de protectie provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadã de 5 zile, una sau mai multe mãsuri de protectie a victimelor. Ordinul stabileste procedura de interventie a politistilor, de cooperare cu celelalte institutii cu atributii în prevenirea si  combaterea violentei domestice, metodologia de utilizare a  formularului de evaluare a  riscului si procedura de emitere a ordinului de protectie  provizoriu, precum si cea de punere în executare a acestuia. Interventiile politistilor la cazurile de violentã domesticã se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizãrilor primite prin Sistemul national unic pentru apeluri de urgentã (112),  formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unitãtilor de politie de cãtre  persoanele implicate în actele de violentã domesticã, de cãtr persoanele care au asistat la producerea actelor de violentã domesticã sau de cãtre alte  persoane”, se aratã într-un comunicat remis presei de IPJ Hunedoara.
În cadrul interventiilor, oamenii pot lua mãsuri pentru separarea victimei de agresor si pot realiza orice alte demersuri necesare eliminãrii riscurilor imediate. Ei observã si adreseazã întrebãri cu privire la starea fizicã a persoanelor implicate si, dacã se impune, solicitã interventia echipelor medicale. Informeazã atât victima, cât si agresorul, cu privire la drepturile si obligatiile lor si mãsurile ce vor fi dispuse în urma evaluãrii situatiei de fapt.
De asemenea, sesizeazã structurile specializate ale Politiei Române sau ale altor institutii în situatia în care, în urma  verificãrii sesizãrii, sunt  constatate si alte fapte incriminate, obtinând probe, dupã caz.
„Fatã de agresor, politistul, prin ordinul de protectie  provizoriu, poate dispune si alte obligatii sau interdictii, si anume: pãstrarea unei distante minime, determinate fatã de victimã, fatã de membrii familiei acesteia, fatã de resedintã, locul de muncã sau unitatea de învãtãmânt a  persoanei protejate sau, dacã este cazul, predarea cãtre politie a armelor detinute de acesta”,  a mai adãugat Nitu.
Zeci de mii de agresiuni
Politistii din Vaslui s-au confruntat, în ultima sãptãmânã, cu un val de plângeri venite din partea femeilor care au cerut ajutorul, dupã ce au fost victime ale violentei domestice. Aici a fost recordul absolut al ultimelor zile, pentru cã au fost emise 17 ordine de protectie, în toate cazurile fiind vorba despre agresiuni fizice asupra femei.
Statisticile aratã cã, în anul 2017 au fost raportate Politiei un numãr de 20.531 de fapte de loviri si alte violente comise între membrii familiei, conform  Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR), furnizate la solicitarea Centrului Filia. Majoritatea agresorilor sunt adulti de sex masculin (92%) iar majoritatea victimelor sunt adulti de sex feminin (76%), dar si minori.
Agresori: 18.835 bãrbati  (92%), 1.588 femei (7,7%), 85 bãieti si 23 fete.
Victime: 15.584 femei (76%), 4.029 bãrbati (20,5%), 538 fete si 466 bãieti.
Majoritatea faptelor s-au petrecut la domiciliu.
Raportat la cifrele anterioare din anul 2016, când s-au înregistrat 18.531 de cazuri de loviri si alte violente în familie, se constatã o crestere a numãrului de fapte de loviri si alte violente în familie raportate Politiei, ceea ce aratã o crestere a fenomenului, dar poate fi si un indiciu de crestere a încrederii victimelor în a se adresa autoritãtilor în asemenea situatii.
Tot în anul 2017 au fost raportate 181 de violuri, 44 de agresiuni sexuale, 108 de acte sexuale cu minor si 84 de omoruri. În cazul violurilor si agresiunilor sexuale raportate politiei, cele mai multe victime sunt fete minore.
În anul 2017, si-au pierdut viata 46 de femei, 26 de bãrbati si 12 copii (6 fete si 6 bãieti) în urma violentelor comise asupra lor de fosti sau actuali parteneri sau alti membri ai familiei, în 73 din cele 84 de cazuri dintre cazuri agresorul fiind adult de sex masculin.
Diana Mitrache