Viitorul Vãii Jiului, între minerit si tehnologii moderne

Viitorul Vãii Jiului penduleazã între minerit si noile tehnologii. Ministerul Energiei cautã solutii pentru dezvoltarea zonei, astfel încât odatã cu restrângerea mineritului aceasta sã nu devinã un pol al sãrãciei.
Oportunitãti existã, iar specialistii lucreazã la identificarea si punerea acestora în practicã. “Pânã acum nu a fost prea mare interes pentru Valea Jiului. Ceea ce e de condamnat e cã nu s-a pus nimic în loc, din 1997 (când au început marile disponibilizãri-n.r.) si pânã acum. Important e cã a fost lansatã o  platformã destinatã zonelor carbonifere aflate în tranzitie, iar Ministerul Energiei are toatã deschiderea si disponibilitatea pentru a se implica în problematica Vãii Jiului. Timpul încã nu este pierdut, însã  rezultatele nu pot sã aparã de pe o zi pe alta. Trebuie sã gãsim solutii pe termen lung, cu  materializare pe câtiva ani”, a declarat Mihael Melczer, consilierul personal pe probleme de tranzitie a zonelor carbonifere al ministrului Energiei.
Tehnologiile de viitor sunt sansa Vãii Jiului, iar potential existã. Dincolo de minerit, Valea Jiului trebuie sã se orienteze spre noi industrii care vin sã completeze ceea ce existã acum.
“Trebuie sã cãutãm solutii de viitor care sã fie aplicate si aici. Valorificarea metanului sau transferul hidrogenului sunt doar câteva propuneri. Sunt proiecte în curs care vor pãstra, însã si importanta energeticã a zonei. Partea energeticã trebuie sã rãmânã, iar pe scheletul acesta trebuie sã clãdim viitorul. În viziunea ministerului trebuie sã mergem pe solutii  inovative, de viitor. Europa e pregãtitã, se dezvoltã tehnologii, iar noi trebuie sã intrãm în trend”, a mai spus sursa citatã.
La începutul lunii februarie, Ministerul Energiei va prezenta la Bruxelles câteva propuneri de proiecte pentru dezvoltarea Vãii Jiului.
“Trebuie sã prindem noul buget al Uniunii Europene. Sunt 5 miliarde de euro puse la dispozitia zonelor miniere aflate în tranzitie, iar noi trebuie sã fim rapizi si sã fim prezenti în fatã. Proiectele pe care le gestionãm sunt cele care au legãturã cu cele detinute de Ministerul Energiei. Odatã implementate acestea vor trebui administrate de autoritãtile locale”, a mai spus  Mihael Melczer, consilierul lui Anton Anton. Potrivit lui Mihael Melczer existã  posibilitatea prelucrãrii hidrogenului din cãrbune si stocarea acestuia  în statii pilot pentru  companii. Sunt proiecte care peste ani vor fi  absolut normale. De altfel, deja în tarã existã în judetul Vâlcea un institut specializat în domeniu.
Monika BACIU

14 comentarii la „Viitorul Vãii Jiului, între minerit si tehnologii moderne

 • 20 ianuarie 2019 la 19:08
  Permalink

  Cu fata asta de poet batran vrei tu sa ne salvezi pe noi?
  Impreuna cu Sera ati f/t tot ce insemna industrie colaterala mineritului prin producerea de instalatii si masini unelte necesare in minerit. Ati distrum UMIROM si ati facut acolo teren viran.
  Acum, auzi auzi, acest consigliere al habarnistului de ministru de la energie ne fae el fericiti cu tehnologii ale viitorului.
  Bai, baiatule, fa pisu ca esti cam palid la fata. Cine dreacu crezi ca va mai crede, mai trogloditilor, mai? Toate proiectele pe bani euriopeni sunt proiecte de furat nu de dezvoltare. va dati salarii si beneficii dar rezultate??? Nimic, bai poetul sulii…
  Apropo…ai scame-n barba…

  Răspunde
 • 20 ianuarie 2019 la 20:14
  Permalink

  Buna recompensa pentru groparul mineritului in Vale, adica consilier la min energiei.Si apropos dupa imbutelierea hidrogenului, faceti si una de sifon ca ti se potriveste ca o manuse ….

  Răspunde
 • 20 ianuarie 2019 la 20:41
  Permalink

  Nu esti in stare sa conduci o intreprindere (UMIROM, CEH) ?i drept rasplata esti facut consilier ministerial. Atunci la ce lucruri bune ne mai putem astepta.
  Sus cu toti incompeten?ii, ?i atunci ?ara poate fi manevrata foarte u?or.
  Ce cauta acest domn, prin minister…..

  Răspunde
 • 20 ianuarie 2019 la 21:27
  Permalink

  Trist, foarte trist cum un asemenea personaj a ajuns unde a ajuns…..numai ce a plecat cu bani de disponibilizare de la falimentarul complex energetic ….vai de noi cei care toleram con?tient toate aceste mâr??vii …s? ?i fie ru?ine ..

  Răspunde
 • 20 ianuarie 2019 la 21:57
  Permalink

  Domnule consilier Mihael Melczer faceti demersuri pentru investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
  • 21 ianuarie 2019 la 08:05
   Permalink

   Acu’ ,imediat dupa ce vine de la buda, o sa ia investitiile cu pricina si ti le trimite personal prin posta romana sau fan curier…

   Răspunde
 • 21 ianuarie 2019 la 08:44
  Permalink

  Valter, lasa si pe alti sa scrie comentarii , stim ca scrii comentarii sub mai multe nume sau in mintea ta ingusta te crezi jurnalist . Puturosule !

  Răspunde
 • 21 ianuarie 2019 la 09:22
  Permalink

  Domnule Mitrache de ce nu publicati toate comentarile, nu este adevarat ca a furat inpreuna cu Seraficeanu tot de la UMIROM si a lasat pe drumuri 3000 de oameni.

  Răspunde
 • Pingback:Viitorul Vãii Jiului, între minerit si tehnologii moderne | Realitatea Petrileana

 • 21 ianuarie 2019 la 10:37
  Permalink

  „Vai de lume si de om, cind ajunge prostul domn ” spune o vorba din batrini..Pai la asa ministru asa consilier !!!!!!!!!! Problema este ca pina cind biata Romanie mai suporta asa ceva ,s-au chiar i-si merita soarta ! Acest om si altii ca el ar trebuii sa ingroase rindurile la DNA !! Numai ca…..dupa cum se vede si DNA-ul e plin tot de „Melczerasi „ca si acest Michael…..

  Răspunde
 • 21 ianuarie 2019 la 12:56
  Permalink

  Valter , zis si puturosul Vaii Jiului scrie zilnic comentarii sub mai multe nume criticand persoane publice , mineritul , turismul , …. sau tot ce se vrea sa se faca in Valea Jiului .

  Răspunde
 • 21 ianuarie 2019 la 15:20
  Permalink

  Daca acest aschiuta este consilierul ministrului atunci nemeritam soarta ,sindicatul nu are nimic de spus deoarece acest nesimtit inpreuna cu Nica(sindicalistu)iau platit lui Serafinceanu toate datorile din bani minerilor.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.