Ministerul Turismului doar completeazã bugetele primãriilor pentru dezvoltarea turisticã si nu le finanteazã proiectele. Mai multe proiecte de dezvoltare turisticã au fost demarate, în urmã cu aproape 10 ani în Valea Jiului.
Finantarea ar fi trebuit asiguratã de Ministerul Turismului. Acum însã, cei de la Turism sustin cã vin si completeazã fondurile primãriilor.
“În conformitate cu prevederile HG nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investitiilor în turism – Masterplanul investitiilor în turism – si a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investitii în turism sunt incluse si proiecte propuse de unitãti administrativ-teritoriale din judetul Hunedoara, respectiv: amenajare zonã de agrement, orasul Geoagiu; schi în România, statiunea Strajã, municipiul Lupeni, dezvoltarea si extinderea domeniului schiabil Sureanu, orasul Petrila. În conformitate cu prevederile actului normativ mentionat anterior, articolul 11, alin. (1) – “sumele de la bugetul de stat pentru finantarea investitiilor în turism, se alocã în limita fondurilor prevãzute anual cu aceastã destinatie, prin transferuri de la bugetul Ministerului Turismului, cãtre bugetele locale, pentru sustinerea financiarã a unitãtilor administrativ-teritoriale, în completarea surselor proprii ale acestora, si se defalcã prin ordin al ministrului turismului””, aratã un document al Ministerului Turismului.
Oficialii Ministerului Turismului subliniazã cã autoritãtile din judetul Hunedoara nu au transmis propuneri de proiecte.
“Potrivit art. 14, alin. (1) din HG nr 558/2017 – “Unitãtile administrativ-teritoriale care solicit finantarea propunerilor de proiecte (…) au obligatia sã depunã la Ministerul Turismului, în vederea avizãrii documentatiei, studiul de fezabilitate/documentatia de avizare a lucrãrilor de interventii (DALI)/studiul de fezabilitate pentru obiecte mixte de investitii, precum si alte avize/acorduri/studii specific, întocmite în conformitate cu legislatia în vigoare, care sã fundamenteze realizarea obiectivului de investitii, dupã caz, pânã la data de 31 decembrie 2020”. Precizãm cã, pânã în prezent, la sediul Ministerului Turismului nu a fost depusã nicio documentatie tehnico-economicã de cãtre unitãtile administrativ-teritoriale din judetul Hunedoara, în vederea obtinerii avizului Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Turismului pentru finantarea proiectelor”, aratã ministerul.

Proiecte abandonate de minister
Proiectele de dezvoltare a domeniilor schiabile din Valea Jiului au fost începute în urmã cu aproape 10 ani, numai cã între timp acestea au fost abandonate de Guvern, care prin ministerul de resort nu a mai alocat fonduri pentru continuarea lucrãrilor.
În Parâng, lucrãrile sunt executate în proportie de 20%. Oficialii Ministerului Turismului aratã cã pentru proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng s-au alocat putin peste 26 de milioane de lei din cele peste 350 de milioane necesare finantãrii proiectului. Lucrãrile din cadrul proiectului “Schi în România, municipiul Petrosani” au început în anul 2009. Investitia viza „ amenajare 17 pârtii de schi, telegondolã, 6 telescaune, 1 teleschi, 2 bazine acumulare apã, instalatie zãpadã artificialã, fun park, park snow bord, racord utilitãti, parcare auto, clãdiri multifunctionale”. Ministerul Turismului aratã cã în decursul celor opt ani s-au alocat nici 10% din necesarul de fonduri.
“Valoarea totalã a contractelor de lucrãri: 351.782.000 lei. Plãti buget de stat: 26.451.000 lei. Stadiu: constructie telescaun TS3 finalizatã, finalizatã partial instalatia de zãpadã artificialã (retele de presiune, montare tubulaturi, cabluri de alimentare si actionare, montare cãmine hidranti, bazin de apã cu capacitatea de 5000 mc+ statia de pompare SP 200, tunuri de zãpadã) si garaj ratrak + spatii administrative, amenajare partiala pârtii”, aratã documentele Ministerului Turismului.
Mai mult decât atât, telescaunul TS 3 a fost realizat prin fortele proprii ale administratiei locale de la Petrosani care a contractat un credit în valoare de 13 milioane de lei pentru a finanta obiectivul de investitii.
Situatia este similarã si în ceea ce priveste statiunea montanã Straja. Aici lucrãrile au demarat în anul 2011 în cadrul proiectului “Schi în România, statiunea Straja”. Obiectivele proiectului constau în realizarea unei telegondole, amenajare 7 pârtii existente, 3 telescaune, 1 teleschi, realizare 7 pârtii noi, 6 ratrakuri si garaj cu dotãri necesare service, centre servicii turistice, jandarmerie, motocositoare pentru întretinerea pârtiilor în perioada de varã urmare a înierbãrii acestora, sistem ticketing cu 4 puncte de vânzare a cardurilor, terminal acces, unitate de control, drumuri acces, 2 parcãri,  utilitãti, fun park iarnã, park snowboard, fun park varã, instalatie zãpadã artificialã: lac de acumulare cu retele de captare apã pentru lac, 20 masini de producere a zãpezii artificiale,  sistematizare si semnalizare trasee turistice (10 trasee montane). Si în Straja mai sunt multe de fãcut, potrivit documentelor Ministerului Turismului.
“Valoarea totalã a contractelor de lucrãri: 200.503.000 lei. Plãti de la bugetul de stat: 36.977.000 lei. Stadiu: instalatia de zãpadã  artificialã finalizatã, amenajare pârtii finalizare, instalatia de energie electricã  finalizatã, constructie telescaun TS3 finalizat, constructie telegondolã finalizatã, pasarela care face legãtura între pârtia 3 si pârtia 4 – realizatã în proportie de 75%”, aratã Ministerul Turismului.
Singura investitie finalizatã este cea din Pasul Vâlcan. Proiectul “Schi în România, Vulcan” a început în anul 2009 si a fost finalizat în 2011. “Obiectivele proiectului: telegondola între cotele 770 m – 1310 m, infrastructura de acces: drumuri acces, statie inferioarã si superioarã telegondolã, parcare, utilitãti, 1 pârtie de schi, teleschi. Valoarea totalã a contractelor de lucrãri: 50.023.000 lei. Plãti buget de stat: 48.051.000 lei”, aratã aceleasi documente.
Numai cã Pasul Vâlcan ar fi trebuit unit cu statiunea montanã Straja prin instalatii de transport pe cablu.
Monika BACIU