A fost bursa pentru someri si ea s-a adresat, in principal, absolventilor. Totusi, pe de o parte absolventii se plang ca nu au calificari, in timp ce angajatorii spun ca nu gasesc tineri interesati si bine instruiti.

Cei mai multi oameni care au venit la bursa de vineri dimineata, la Petrosani, au plecat nemultumiti. Ei spun ca nu sunt posturi si cele care sunt scoase la concurs cer calificari. Asta in conditiile in care la bursa au ajuns si absolventi de facultate si de liceu. „Nu am gasit mai nimic. Am terminat un liceu economic si as putea sa lucrez in domeniu ca ospatar, bucatar, dar nu am experienta si nici nu au fost oferte”, spune un tanar somer.

Daca unii au venit doar sa-si vizeze carnetul de somaj, altii chiar au cautat sa munceasca. „Am venit sa caut ceva ca bucatareasa, dar imi cere calificare si experienta. Nu am decat acasa, la cratita si e slaba oferta”, spune o femeie. „Nu am calificarea necesara. Am terminat facultatea, dar nu am gasit de lucru, desi as face cam orice”, a spus un alt tanar.

Nici angajatorii nu au avut parte de tineri calificati. Ei au avut oferte tentante, dar nu prea au gasit cu cine sa stea de vorba. „Caut un psiholog si un asistent social. Stiu ca la Universitatea din Petrosani exista o astfel de specializare, dar nu a venit nimeni sa intrebe, doar necalificati”, spune un angajator, reprezentant al unei organizatii caritabile. „Caut ingineri, electricieni si specialisti calificati, dar nu prea am de unde sa aleg. Sunt cativa care au venit, dar nu prea vin cei cu calificare”, sustine un alt angajator.

Responsabilii de la Agentia Locala de Ocupare a Fortei de Munca din Petrosani spun ca vineri au avut angajatori care au cautat absolventi de studii superioare, insa, pentru ca le lipsea calificarea, nu au prea gasit. Pe viitor, insa, ar putea fi organizate mai multe cursuri de calificare. „Au venit 9 angajatori si au oferit posturi pentru meserii ce cereau calificare. Din pacate au fost foarte multi tineri,semn ca ei vor sa lucreze, dar nu au calificari, chiar daca sunt absolventi. Acum ne gandim serios sa organizam cursuri de calificare in meseriile care se cer”, a declarat Iudith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.

Mii de oameni sunt someri in judetul Hunedoara, iar statisticile arata ca rata somajului a ajuns la 5,32 %, cu 0,06 mai mult ca in luna iulie. In total, aproximativ 10.400 de oameni sunt inregistrati la agentiile din judet ca someri, iar alte cateva mii au pierdut si posibilitatea de a avea somaj.

 

Diana Mitrache