Activitatea în domeniul turistic este îngreunatã din cauza lipsei de personal calificat.  În Valea Jiului  angajatorii sunt nevoiti sã aducã lucrãtori din zona Moldovei, asta în timp ce localnicii se plâng de lipsa locurilor de muncã. Putinii investitori din Valea Jiului nu gãsesc fortã de muncã. Nici mãcar necalificatã. Sunt  cabanieri din Straja care aduc lucrãtori din alte zone ale tãrii pentru cã în Valea Jiului nu gãsesc fortã de muncã. Nu pentru cã nu existã, ci pentru cã oamenii nu vor sã munceascã.
Asta spune Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
“În acest moment avem undeva la 450 – 500 de oameni care lucreazã în statiunea Straja. Reusim sã îi tinem foarte greu pe acesti oameni, nu mai vor sã munceascã. Nu reusim sã îi pãstrãm, desi sunt plãtiti foarte bine, o bucãtãreasã la 3000-4000 de lei/lunã, un barman/ospãtar câstigã 2500-3000 de lei/lunã. Nu gãsim oameni care sã lucreze, nu gãsim oameni calificati. Pe mine mã intereseazã faptul cã lucreazã circa 500 de oameni, mã intereseazã faptul cã cele circa 250 de cabane reusesc sã aibã profit, în aceastã perioadã. Îmbucurãtor este cã avem 60 de monitori de schi”,  a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
În ciuda salariilor pe care le oferã, cabanierii din Straja nu reusesc sã îsi pãstreze angajatii. Straja functioneazã la capacitate maximã în timpul sezonului rece, atunci când în statiune sunt mii de turisti zilnic.
Monika BACIU