Solutiile pentru zonele miniere nu sunt luate în seamã de statul român, cel putin asta sustin activistii de mediu de la Greenpeace.  În contextul grevelor recente ale minerilor, Greenpeace România subliniazã faptul cã nu întâmplãtor producãtorii de energie din  cãrbune, Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, nu pot oferi  muncitorilor din sectorul minier si energetic pe bazã de cãrbune salarii si conditii de muncã decente.
“Cât timp statul român nu va propune alternative economice în regiunile miniere, nu va investi într-o tranzitie cãtre noi oportunitãti de business local, nu va pregãti muncitorii din sectorul minier/energetic pe bazã  de cãrbune pentru noi locuri de muncã, crizele si protestele vor continua. Este necesarã stabilirea unei viziuni pe termen lung, care sã implice autoritãtile locale si centrale, mediul economic,  sindicatele, comunitãtile locale. Pânã atunci, vor avea de suferit muncitorii, care nu foarte încet, dar sigur îsi vor pierde locul de muncã, mediul si noi toti, pentru cã respirãm aer toxic.”, a declarat Vlad Cãtunã, Greenpeace România.
Activitatea minierã este în continuã restrângere, acesta  nefiind rentabil nici din punct de vedere economic. Mai multe state folosesc mai ales energie obtinutã din surse regenerabile (soare, vânt).
Monika BACIU