Cãrbunele nu mai are viitor

Activistii de mediu din cadrul Greenpeace România sustin cã producãtorii de energie din cãrbune, Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, nu pot oferi muncitorilor din sectorul minier si energetic pe bazã de cãrbune salarii si conditii de muncã decente.
„Cât timp statul român nu va propune alternative economice în regiunile miniere, nu va investi într-o tranzitie cãtre noi oportunitãti de business local, nu va pregãti muncitorii din sectorul minier/energetic pe bazã de cãrbune pentru noi locuri de muncã, crizele si protestele vor continua. Este necesarã stabilirea unei viziuni pe termen lung, care sã implice autoritãtile locale si centrale, mediul economic, sindicatele, comunitãtile locale. Pânã  atunci, vor avea de suferit muncitorii, care nu foarte încet, dar sigur îsi vor pierde locul de muncã, mediul si noi toti,  pentru cã respirãm aer toxic”, a declarat Vlad Cãtunã, Greenpeace România.
Potrivit Greenpeace numeroase state europene deja prioritizeazã si folosesc mai ales energie obtinutã din surse regenerabile (soare, vânt),  în conditiile în care  cãrbunele nu mai este rentabil economic, iar exploatarea sa vine la pachet cu distrugerea mediului si cu efecte  dezastruoase asupra sãnãtãtii populatiei.
Maximilian Gânju

12 comentarii la „Cãrbunele nu mai are viitor

 • 16 ianuarie 2019 la 20:16
  Permalink

  Termocentrala Paroseni este modernizata de JAPONEZI si indeplineste toate conditiile de Mediu ! Daca se va face investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan si schimbata reteaua de Termoficare in toata Valea Jiului atunci Complexul Energetic Hunedoara (poate in viitor se va numi Complexul Energetic Valea Jiului) va fi rentabil fara datorii si pe profit . Vrem caldura si apa calda in toata Valea Jiului ca stam pe un munte de carbune (huila , carbune superior) !

  Răspunde
  • 16 ianuarie 2019 la 22:55
   Permalink

   Si daca nu va fi pe profit va trebuie inchisa. Logic. De acord?

   Răspunde
 • 17 ianuarie 2019 la 07:13
  Permalink

  Aveti perfecta dreptate in articol si mai ales in ce afirma cei de la Greenpece ,insa cu o mica precizare….nici oamenii din zona nu sunt pregatiti pentru „altceva” inafara de minerit…mentalitatea lor e mult ramasa in urma fata de a celor din alte zone ale tarii. In conditiile astea sansele ca zona respectiva sa se dezvolte sunt foarte reduse

  Răspunde
  • 17 ianuarie 2019 la 07:43
   Permalink

   Bine Valter esti destept , numai ca lasa si pe alti sa scrie comentarii (stim ca esti foarte destept , harnic , gospodar , … nu putem sa fim toti ca tine , stim ca scrii comentarii sub mai multe nume) .

   Răspunde
 • 17 ianuarie 2019 la 08:54
  Permalink

  gargara ieftina,minele vor functiona atat timp cat vor fii bani la bugetul de stat

  Răspunde
 • 17 ianuarie 2019 la 09:54
  Permalink

  Nenea asta de la verzi traieste pe alta planeta si ce sa vezi numai poate el de grija salariilor si a conditiilor de munca pentru mineri.Mineritul si energia electrica pe carbune vor dispare cand nu va mai fi carbune deloc.Sa nu fi avut centrale pe carbune cu iarna ca anul acesta, sufla tov de la verzi in eoliene ? Carbunele nu i bun ca polueaza, atomica e periculoasa, ce vreti sa trcem toti la opait ? Nu i suficient ca pretul energiei electrice e umflat si suportat de noi toti din cauza eolienelor ?

  Răspunde
  • 17 ianuarie 2019 la 11:07
   Permalink

   Inafara de polonia toate tarile au renuntat la carbune….inclusiv germania a renuntat complect ….inclusiv la noi sunt orase intregi care au renuntat la termoficare….uita-te in jurul tau….inclusiv zona voastra „‘mirifica „‘ a renuntat la incalzirea centralizata….continua sa visezi ” minerit „‘ si vei ajunge intr-un timp nu foarte lung sa stergi la fund vre-un batran intr-o tara straina ….Cat de incuiat mintal sa fi sa visezi la un domeniu care moare la propriu pe zi ce trece.
   Nici in al 12-lea ceas nu va desteptati si nu va desprindeti de trecutul vostru marcat de ..munca grea ,de morti inutile ,de accidente de munca ,de saracie ,de ramanere in urma comparativ cu restul tarii…..Si acum cand vine cineva din exterior cum ar fi cei de la Greenpeace România ,voi tot la aceeasi gandire de anii 90 ati ramas…..

   Răspunde
   • 17 ianuarie 2019 la 13:10
    Permalink

    Valter , esti destept numai ca lasa si pe alti sa scrie comentari ca tu scrii sub mai multe nume (ex. critici si tot tu iti dai raspuns la comentarile tale) .

    Răspunde
    • 17 ianuarie 2019 la 13:17
     Permalink

     intreaba-i pe cei de la redactie daca este aceeasi persoana ,acelasi IP pentru toate comentariile…si iti vei da seama de cata prostie suferi….

     Răspunde
 • 17 ianuarie 2019 la 14:58
  Permalink

  Incuiat mintal esti tu mai Adi cand te lansezi in afirmatii fara a te documenta minim, de pe google daca nu din alta parte.Germania care se vrea stindardul verde e cel mai mare consumator de carbune din UE, Franta are in proiect inchiderea centralelor pe carbune pana in 2022, si azi e tot la stadiul de proiect, dupa aceea urmeaza Polonia, Cehia, Turcia si pe la locul 7-8 e si Romania.Ideea e ca nimeni nu renunta la combustibili fosili , in speta carbunii ,de dragul verzilor, doar la noi s-au trezit unii mai catolici decat papa, au luat in brate asa zisa energie verde, bineinteles in schimbul unor comisioane grase, ruinand intentionat industria de profil autohtona.In concluzie neuronul care-l mai ai folosestel pentru a te informa intai, apoi pune-te pe scris…

  Răspunde
  • 17 ianuarie 2019 la 18:35
   Permalink

   Nu Adi se numesti ci Valter (asa scrie el multe comentarii sub mai multe nume ,se crede destept pensionarul dar …) .

   Răspunde
 • 20 ianuarie 2019 la 13:33
  Permalink

  adi ,valter,maria este acelasi obsedat adica minerii vaii jiului

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.