Primãria municipiului Petrosani a scos la licitatie contractul privind ”Concesiunea de servicii privind  delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termicã în municipiul Petrosani”.  Valoarea contractului este  estimatã la valoarea de 80.124.601,38 lei. Societatea care îsi va adjudeca contractul va trebui sã asigure  agentul termic pentru încãlzire si apa caldã de consum pentru  consumatorii de energie termicã bransati la sistemul centralizat de încãlzire (populatie, institutii publice, obiective social-culturale si  operatori economici). Entitatea contractantã, în spetã Primãria Petrosani pune la dispozitia concesionarului punctele termice, unde se realizeazã schimbul de cãldurã între agentul termic primar asigurat de concesionar si agentul termic secundar care este furnizat la fiecare consumator în parte, precum si retelele termice aferente punctelor termice. În perioada de iarnã se furnizeazã energia termicã pentru asigurarea încãlzirii si a apei calde de consum, iar în perioada de varã se asigurã apa caldã de consum.
“Participantii la procedura de atribuire trebuie sã detinã  infrastructurã necesarã pentru producerea si transportul energiei termice pânã la intrarea în fiecare punct termic. Operatorii economici interesati de participarea la procedura de atribuire trebuie sã asigure forta de muncã necesarã functionãrii în regim de continuitate a punctelor termice si asigurãrii agentului termic pentru beneficiarii finali. Prin angajarea fortei de muncã de la nivel local se diminueazã somajul, care în zona Vãii Jiului are un nivel foarte ridicat”, aratã studiul de  oportunitate.
Potrivit anuntului de licitatie, cantitatea  pentru care a fost  calculatã valoarea  estimatã este de 24.230 Gcal/an. Potrivit aceluiasi anunt, aceastã cantitate poate fi mai micã în situatia în care creste numãrul de debransãri de la  sistemul centralizat de termoficare. În prezent, mai sunt abonati la sistemul  centralizat de termoficare circa 2000 de abonati casnici.  Contractul licitat de administratia publicã localã se atribuie pentru o perioadã de 5 ani, fãrã posibilitatea de prelungire. Valoarea estimatã, fãrã TVA, este de 80.124.601,38 lei, din care 38.217.979 lei  veniturile totale  pentru întreaga perioadã a concesiunii; 31.903.678,38 lei valoarea tuturor bunurilor care sunt puse la dispozitia concesionarului de cãtre entitatea contractantã; iar 10.002.944 lei reprezintã valoarea investitiilor din Studiul de oportunitate.
Ofertele pot fi depuse pânã în data de 4 martie 2019 si se asteaptã ca la licitatie sã se prezinte Complexul Energetic Hunedoara, cel care poate prelua direct acest serviciu si care la finele anului trecut dãdea asigurãri cã se poate ocupa si de livrarea agentului  termic cãtre abonati.
Furnizarea  agentului termic cãtre beneficiarii din municipiul Petrosani a fost asiguratã de SC Termoficare SA pânã în lunã martie a anului trecut. Societatea a functionat ca societate pe actiuni de interes public local, al cãrei actionar unic a fost Consiliul Local al municipiului Petrosani.
“Prin investitiile efectuate în regie proprie de SC Termoficare SA Petrosani si în  antreprizã în domeniul public al municipiului Petrosani, în urma reevaluãrii, patrimonial public înregistreazã, în mãrime absolutã, suma de 31.903,678,38 lei la data de 31.08.2018”, aratã studiul de oportunitate.  Sistemul de termoficare al municipiului Petrosani a fost dimensionat initial pentru alimentarea cu cãldurã a 13.000 apartamente, 7 scoli generale, 4 licee, crese, grãdinite si dispensare, un spital si alte spatii edilitare cu o sarcinã termicã necesarã de 110 Gcal/orã. Ca urmare a disponibilizãrilor din minerit si a reducerii sau închiderii unor activitãti  economice cu activitate dependent de minerit s-a redus numãrul  consumatorilor  racordati la sistemul de termoficare, în prezent totalul de bransamente fiind de 2409. Potrivit datelor oficiale, în prezent mai sunt bransate 2295 de apartamente, 33 de gospodãrii individuale, 11 institutii publice si 182 agenti economici.
Monika BACIU