Reprezentantii Centrului de Consiliere si  Formare Profesionalã de la Petrosani s-a gândit si la somerii care, din cauzã cã nu au terminat nici mãcar 8 clase, nu se pot angaja.  Special pentru ei, din 2019, vor fi organizate cursuri de calificare si primul dintre acestea ar putea sã înceapã din  februarie, sau martie, în functie de numãrul  doritorilor si de perioada în care se aprobã bugetul Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Profesionalã din judetul Hunedoara.
„Ca si o noutate, avem un curs pentru îngrijitori spatii verzi, la care vom încerca sã orientãm somerii care au scoala generalã incompletã, deci cei cu pânã în 4 clase, pentru cã aceste  persoane, în general,  n-au fost calificate si nu au nicio calificare. Încercã sã vedem dacã vom reusi sã facem ceva si cu acesti oameni”, a declarat Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Sunt foarte multi oameni care cautã acum sã îsi completeze scoala si, dacã nu au fost la scoalã la timpul potrivit, acum sunt colegi chiar cu copiii lor. Pentru ei se organizeazã si cursuri remediale, la mai multe scoli din Valea Jiului, iar Agentia de Ocupare si Formare Profesionalã s-a gândit sã îi califice si pe cei care nu au de gând sã meargã nici acum la scoalã.
În rest, sunt cursuri care încep într-o lunã, maxim douã si care se adreseazã celorlalte  categorii sociale, cu oferte ce au sanse de angajare pe piata muncii. De altfel, si anul trecut, jumãtate dintre cei care au urmat aceste cursuri si-au gãsit un job.
„Noi suntem în faza în care asteptãm bugetul si, probabil, primele cursuri vor fi începute în luna februarie sau martie. Pentru anul acesta, noi am cerut 10 cursuri de calificare. La finele lunii ianuarie, vom analiza doleantele somerilor si, în functie de meseriile pe care le solicitã, începem si cursurile”, mai spune Judith Babtan.
Cei mai multi, dintre somerii care au urmat un curs de calificare, s-au axat, anul trecut pe  servicii. De fapt, în acest domeniu a fost si cea mai mare ratã a angajãrilor.
„Mergem pe cursurile pe care le-am organizat si anul trecut de bucãtar, ospãtar, operator  confectioner, dulgher si instalator, iar dacã vor fi si alte meserii solicitate, vom încerca sã tinem cont de ele. (…)  În general, somerii mai tineri vor cursuri de manichiurã de coafurã, pe care noi le-am si  organizat, dar, din pãcate, rata de plasare este mai micã la aceste cursuri, pentru cã sunt solicitate alte meserii, dar s-au angajat si vânzãtorii si operatorii confectioneri si dulgherii si  electricienii”, mai spune Judith Babtan. Hunedoara este unul dintre judetele cu cei mai multi someri si asta, din cauza celor din minerit care s-au disponibilizat la finele anului trecut si care nu îndeplinesc conditiile de pensionare.
Diana Mitrache