Un medic urolog a venit tocmai din Siria sã lucreze la spitalul din Vulcan. Omul a avut o experientã nefericitã, în urma unui bombardament si spune cã aici a învãtat sã pretuiascã libertatea altfel.

Doctorul Aksam Kadour a fãcut facultatea în România si aici si-a întemeiat o familie, dar plecase în Siria sã câstige bani mai multi. Nu a fost sã fie cu noroc si sute de oameni i-au murit în brate, ori sub privirile lui, pânã când s-a decis sã vinã în Valea Jiului si acum nu regretã deloc. „Decizia care m-a obligat sã vin aici în România este situatia din Siria. E foarte gravã si e greu de trãit acolo acum”, spune medicul Aksam Kadour, medic urolog, cu regret despre faptul cã a fost nevoit sã-si pãrãseascã tara natalã.

În Siria esti mereu tinta cuiva

Medicul Aksam Kadour trãia în România de 8 ani.  A plecat în Siria sã câstige mai multi bani, dar a renuntat pentru cã, asa cum spune el rãzboiul din Siria nu e o jucãrie. Nu conteazã de ce parte esti, oricum ai de suferit si asta e cumplit. „Am lucrat în Siria. Acolo, însã, indiferent ce faci, ca medic sau asistent, esti tinta cuiva care se luptã acolo. Dacã esti cu statul, sau cu rebelii, nu conteazã. Dacã lucrezi cu statul, esti tinta rebelilor, iar dacã esti de partea lor, esti tinta altora si tot asa…”, povesteste medicul sirian.

Medicul a fost acceptat de echipa de la Vulcan si a fost integrat cu succes în activitate.

„De la 1septembrie am angajat un medic cu dublã cetãtenie românã si sirianã. Este urolog si are si o supra-specializare în spargerea calculilor renali. Vine dintr-o zonã de conflict si aici l-am acceptat cu plãcere”, sustine dr Mariana Mateescu, manager al Spitalului din  Vulcan.

Libertatea, lucrul cel mai de pret

Medicul sirian povesteste cã noi, românii, nu apreciem ce avem, iar aici se referã la libertatea noastrã. Asta pentru cã,dupã ce a scãpat din iadul bombardamentelor, acum viata în România este minunatã. „Aici e foarte bine din punct de vedere al securitãtii si asta e foarte important. În Siria, de unde am venit eu acum, 400 de medici au murit sub ochii nostri. Asistente medicale, 2000. Aici, nimeni nu stie cât e de importantã linistea. Românii nu pretuiesc linistea si am observat eu asta de când am venit”, povesteste medicul Aksam.

La spitalul din Vulcan, medicul sirian ar putea sã deschidã un centru specializat în eliminarea calculilor renali cu terapie laser.

„Noi intentionãm sã creãm, împreunã cu primãria Vulcan, un centru de litotriptie, la spitalul din Vulcan, pentru ca pacientii care au nevoie de acest tratament sã nu mai meargã pânã la Timisoara sau la Arad”, spune dr Mariana Mateescu, iar medicul sirian o completeazã: „Am discutat cu managerul despre acest centru care poate topi calculii renali, fãrã operatie, cu laserul. Aici, în zona Vãii Jiului, sunt multi care suferã de aceastã boalã si stiu un centru în Ankara, Turcia, care are contract cu o firmã din America ce produce astfel de aparaturã. Este rãspânditã în multe spitale si am putea sã aducem si la noi”, spune dr. Aksam

La spitalul din Vulcan mai sunt medici din Fâsia Gaza, ori din alte zone si, pentru sunt foarte multe cereri din partea celor din aceste zone de conflict, nu este exclus ca numãrul specialistilor sã creascã.

Ei sunt foarte buni ca medici, au experientã si iubesc România mai mult decât românii.

Diana Mitrache