Complexul Energetic Hunedoara vrea garantii din partea autoritãtilor locale de la Petrosani pentru agentul termic livrat populatiei. În schimb, autoritãtile locale nu vor sã accepte conditiile puse de cei de la societatea energeticã.
”Complexul vrea ca noi sã garantãm contravaloarea energiei termice furnizate si tot odatã sã le dãm un avans. Eu nu pot semna asa ceva. (…) Vã si spun de ce nu mai semnez. În 2017 am semnat comandã doar la avizat si ne-au dat în judecatã cã nu le-am plãtit întreaga cantitate furnizatã. Adicã diferenta de la subventie pânã la suma totalã. Este vorba de zeci de miliarde. Ei vor cumva sã se acopere si sã stie cã vor lua banii de la primãrie, pe pierdere. Eu nu sunt de acord sã semnez asa ceva. Dacã cumva se va întâmpla sã se sisteze furnizarea energiei termice nu va fi din vina mea. Noi am mãrit si subventia pentru Gigacalorie din ianuarie. Decizia la S.C. Termoficare S.A. o ia lichidatorul, noi nu mai avem nici un pic de putere. Între timp noi am achitat subventia si pe luna decembrie”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
O altã problemã a fost ridicatã. Complexul ar putea întrerupe furnizarea agentului termic, iar pe lângã abonatii care ar rãmâne în frig, de suferit ar avea si magistralele.
”Nici mãcar nu le mai putem conserva. Frigul nu se va opri aici si instalatiile vor îngheta. Dupã ce se va rezolva aceastã situatie, aceste instalatii nu vor mai putea fi folosite”, a explicat consilierul local Florian Bican, fost director al societãtii de termoficare din Petrosani.
Potrivit hotãrârii de Consiliu Local, de la 157,27 de lei/GCal cât a fost tariful pentru energia termicã facturatã populatiei în perioada ianuarie – noiembrie 2018, de la 1 decembrie tariful este de 187,09/GCal. Pretul cãldurii care ajunge în caloriferele celor din Petrosani racordati la sistemul centralizat de termoficare este însã subventionat de la bugetul local. Alesii au aprobat suma de 46,77 GCal ca subventie unitarã pentru luna decembrie.
Monika BACIU