Participare record la tabãra de iglu din Parâng

Un fost luptãtor din Legiunea Strãinã, Adi Câmpeanu, cunoscut celor din zona Vãii Jiului pentru ideile inedite, pentru zborul cu parapanta si serile folk, a venit acum în Parâng cu o ineditã tabãrã de construit igluuri.
Totul a început acum 2 ani într-o joacã, când Adi, alãturi de o mânã de prieteni, s-au decis sã facã un iglu si, încã de pe atunci a avut succes. Asa se face cã acum sunt aproape 60 de oameni care au venit, la sfârsitul sãptãmânii trecute, sã construiascã si sã locuiascã în igluuri, timp de o noapte si o zi. Totul a fost pus la punct în cel mai minutios fel si Adi ne explicã exact cum stau lucrurile. „Prima datã a început ca o joacã. Am zis sã învãt câtiva prieteni care stiu ce e muntele, cum se poate dormi în zãpadã si am avut succes. Mã asteptam la 6 oameni, prieteni si am avut  15. Anul acesta, fiind zãpoada foarte mare, am zis sã mai fac o datã. M-am asteptat sã am cam 25 – 30 de oameni si m-am trezit cu 57 de oameni, înscrisi”, a spus Adi Câmpean, organizatorul acestei inedite tabere.
Iar în Parâng, pe Slima, a fost veselie, muncã multã, adrenalinã si lectii de supravietuire, lansate de unul dintre cei mai îndemânati sportivi ai zonei noastre.
Nu mai putin de 12 igluuri au construit acestia, în zilele de 12 si 13 ianuarie, dupã o metodã militarã, pe care fostul legionar a învãtat-o pe  vremea când a fost soldat. „Sã fac un iglu am învãtat când am fost în Legiunea Strãinã. Am fost 4 ani în companie de luptã montanã si acolo am învãtat cum se face un iglu tip adãpost, cã nu are nicio legãturã cu cel care se face din gheatã. Deci este de tip adãpost, ca sã trãiesti o noapte în zãpadã. Atunci mi s-a pãrut foarte greu. În prima mea noapte m-am speriat, dar când am vãzut cã în interior poti ajunge la temperatura la care poti sta în tricou si pantaloni scurti pe sacul de dormit, am constatat cã nu e nicio problemã. La 15 C este deja o temperaturã plãcutã”, explicã fostul legionar.Pânã în 17 grade Celsius au fost în interior, spune Adi, cel care a învãtat sã supravietuiascã în munti si pe care l-au cãutat acum chiar si organizatorii de tabere din Poianã Brasov. El a ales Parângul, pentru cã iubeste acest loc si ne spune cã totul a fost foarte greu, însã, experienta o  transformã aici în una foarte plãcutã pentru temerarii, care au încercat sã doarmã si sã construiascã un iglu la noi. Inima lui nu a fost de vânzare. Asa ne-a spus, atunci când l-am întrebat de ce nu a plecat la Brasov, unde, sigur, avea mai multã publicitate si mai multi doritori, plus sponsori. A rãmas aici, aproape de casã si le-a arãtat tuturor cum se face un iglu. „Se face un tunel de 1 m, dupã care începem sã urcãm în boltã. Se face un sant pânã în capãtul igluului si patul va fi la o înãltime de 30 – 40 cm fatã de intrare. Dupã care, facem cupola si lumânãri vom pune pe lateral, ca sã ajungem la temperatura necesarã”, le-a explicat Adi, celor care au fost instruiti în aceastã iarnã de el.
În tabãrã si-au anuntat prezenta temerari, obisnuiti ai muntelui, din Timosara, Baia Mare, Cluj, Constanta, Bucuresti si din zona muntilor Parâng.
Cei care au venit, au fost instruiti ce sã îsi aducã, ce au de fãcut si, dupã o sesiune de informare, fiecare a semnat, pe proprie rãspundere cã este capabil cã supravietuiascã în iglu o noapte. Toate constructiile au fost ridicate pe Slima, în Parâng, acolo unde vor putea sã fie admirate pânã ce soarele le va topi la primãvarã.
Diana Mitrache

3 comentarii la „Participare record la tabãra de iglu din Parâng

 • 14 ianuarie 2019 la 01:06
  Permalink

  Ma faci sa rad „legionarule”… gurile rele spun ca alta ar fi fost fost evolutia ta prin Franchia dar no ! Iar vizavi de „iglurile tip adapost ” ( sic !? ) ce sa mai vorbim !
  Spune frate ca vrei sa faci o chestie noua ( apropo, chestiile cu adevarat noi chiar lipsesc din Parang , asa ca initiativa in sine e chiar ok ) si no mai vinde lumii invelita in povestea aiabridicola cu Legiunea .
  Oricum , lumea care vine la munte si nu numai , te cunoaste ca fiind un f. bun schior , parapantist , cantaret folk , etc … asa ca n ai neaparat nevoie de povesti nemuritoare !
  Haide Pa si succesuri !! ?

  Răspunde
 • Pingback:Participare record la tabãra de iglu din Parâng | Realitatea Petrileana

 • 14 ianuarie 2019 la 17:51
  Permalink

  Zeci de mii de ani oamenii s-au luptat sa iasa din pesteri. Acum, cand vad acesti copii ca se lupta sa intre in iglu, doar de placere, imi dau seama cat de mult au evoluat nevoile complexe ale omului.
  Bravo voua, daca va simtiti bine. Aveti grija sa nu raciti. Sigur nu aveti imunitatea omului preistoric!
  In rest, faina initiativa, bine ca mai sunt si pete de culoare!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.