A nins mult la finele sãptãmânii trecute si drumarii au fost obligati sã scoatã utilajele de deszãpezire.  Pe drumurile spre munte a fost trafic intens, ca si spre  cele mai importante obiective turistice din Hunedoara, iar, potrivit Dispeceratului Consiliului Judetean Hunedoara, traficul s-a desfãsurat în conditii de iarnã. În judetul Hunedoara a nins neîncetat încã din seara de joi spre vineri, iar stratul de zãpadã depus a fost unul consistent.
„Pe toate drumurile judetene, firmele de deszãpezire actioneazã cu utilajele din dotare si cu material  antiderapant pentru a nu se crea blocaje în trafic. La Dispeceratul Drumuri Judetene, vineri dimineatã a sosit o solicitare din partea Primãriei Turdas pentru deszãpezirea drumurilor judetene aflate pe teritoriul acestei comune, în special a arterei care face legãtura directã cu DN 7”< scriau, la finele sãptãmânii trecute administratorii drumurilor judetene.
Cel mai mult s-a actionat, însã, pe drumurile spre munte.  „Un interes special este acordat deszãpezirii drumurilor care duc spre statiunile montane din judet. Pentru cã afluxul spre statiuni se încheie duminicã, odatã cu vacanta elevilor, este de asteptat ca traficul auto spre si dinspre Parâng, Straja si Râusor sã se intensifice. Pentru ca deszãpezirea DJ 709F spre Parâng (zona telescaun) si DJ 686 Râusor (pe sectorul din interiorul statiunii) sã poatã fi realizatã rapid, conducerea Consiliului Judetean Hunedoara a solicitat sprijinul Politiei Rutiere în vederea dirijãrii traficului. În aceste zone, soferii sunt rugati sã fie atenti unde îsi parcheazã masinile pentru a nu împiedica accesul utilajelor de deszãpezire”, se aratã în comunicatul drumarilor.
De altfel, acest protocol cu politia rutierã a fost parafat tocmai pentru a putea dirija zonele cu trafic intens, pe perioada în care sunt turisti, dar drumarii trebuie sã îsi facã treaba.
„Am semnat joi o adresã cãtre Politia judeteanã, pentru cã ei ne cereau urgent sã deszãpezim anumite portiuni din drumurile de interes. Existã un plan la nivelul judetului Hunedoara, pe prioritãti, care presupune deszãpezire în 6 ore, 12 ore, 24 de ore, în functie de pozitionarea drumurilor si noi avem obligatia ca, odatã ce a încetat ninsoarea sã degajãm drumul. Împreunã respectãm planul si le cerem si celor din politie ajutor”, a precizat Costel Avram, administratorul public al judetului Hunedoara.
Conform datelor furnizate Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã de cãtre Jandarmerie, situatia operativã se prezintã astfel: în statiunea Straja au fost, la finele sãptãmânii trecute, 2000 de turisti, stratul de zãpadã mãsoarã 90 cm si a mai nins slab. În statiunea Parâng  au fost aproximativ 900 de  turisti, iar stratul de zãpadã a fost  de 85 cm. În Pasul Vâlcan au fost aproximativ 100 de turisti, iar stratul  de zãpadã mãsura 70 cm, iar în zona Câmpu lui Neag au fost. 100 turisti, stratul de zãpadã  fiind de 50 cm.
Si în restul statiunilor a fost zãpadã, drumarii apreciind cã pe Valea Râului Mare au ajuns, la finele sãptãmânii trecute aproximativ 100 de turisti, stratul  de zãpadã fiind de 50 cm. În statiunea Râusor, datele arãtau cã sunt  aproximativ 150 de turisti,  iar stratul de zãpadã este de 50 cm, si, în final,  în zona cabanelor si pensiunilor din zona Nucsoara (Retezat) au ajuns aproximativ 50 de turisti, stratul de zãpadã fiind acolo de 50 cm.
Diana Mitrache