INSEMEX, cel mai prestigios institut de cercetare din tarã, aniverseazã anul acesta 70 de ani de la înfiintare.  Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitatea Minerã si Protectie Antiexplozivã – INSEMEX Petrosani a luat fiintã în anul 1949 sub denumirea de “Statia de Cercetãri pentru Securitatea Minerã” ca filialã a I.C.E.M.I.N. Bucuresti. Pentru a marca cei 70 de ani de existentã, cei de la INSEMEX pregãtesc o serie de eveniment de mare anvergurã.
“Anul 2019 este un an de o importantã deosebitã pentru INCD INSEMEX si marcheazã un moment aniversar, Institutul împlinind 70 de ani de activitate. Dorim sã  marcãm acest eveniment printr-o manifestare exceptionalã care va avea loc simultan cu Simpozionul International de Securitate si Sãnãtate în Muncã – SESAM, eveniment bienal, care va ajunge în acest an la cea de-a 9-a editie”, spun oficialii INSEMEX Petrosani.
La fel si pânã acum, cei de la institutul de cercetare vor continua activitãtile stiintifice care le oferã vizibilitate pe plan mondial. Deja au fost stabilite si câteva din directiile de actiune, vizate fiind cooperãrile europene si internationale.
“În ceea ce priveste prognoza noului an, vom continua activitatea de cercetare stiintificã, încercând sã fim parte a cât mai multor consortii pe plan national si international, întãrind parteneriatele cu cele existente si, bineînteles, implicându-ne si în altele noi. De asemenea,  s-a elaborat un plan de cercetare pentru anul în curs, în urma cãruia a fost stabilit un numãr de 13 propuneri de cercetare, care au fost evaluate si sunt eligibile la finantare. Intentionãm sã continuãm si sã amplificãm contactele la nivel european si international si sã ducem mai departe traditia recunoasterii Institutului, aducând noi medalii si premii de la Saloane de Inventicã atât nationale, cât si internationale. Vom continua sã participãm cu interes crescut la congrese, conferinte si alte manifestãri stiintifice pe plan national si  international”, mai aratã oficialii de la INSEMEX.
Buna desfãsurare a activitãtilor în care sunt angrenati reprezintã pentru cei de la INSEMEX o prioritate. De altfel, la acest lucru contribuie si perfectionarea continuã a angajatilor, fãrã de care nu ar fi posibilã aceastã activitate.
“O preocupare majorã va consta în mentinerea si extinderea acreditãrilor si abilitãrilor proprii domeniilor specifice de activitate, în mãsurã sã ne ateste în continuare profesionalismul si echidistanta dovedite si pânã acum. Alte obiective de deosebitã importantã pentru noi, le constituie continuarea procesului de perfectionare a personalului propriu, prin participarea acestuia la cursuri si sesiuni de training în domeniile specifice de activitate, actualizarea infrastructurii de cercetare si perfectionarea acesteia, astfel încât sã ne asigure în continuare situarea pe primul loc la nivel national în domeniul nostru de activitate, precum si îmbunãtãtirea continuã a conditiilor de muncã si de salarizare a personalului propriu”, mai aratã oficialii INSEMEX Petrosani.
Înfiintarea INSEMEX a fost determinatã de necesitatea rezolvãrii problemelor de tehnica securitãtii în industria minierã din România. Numele sub care este cunoscut acest institut atât în cadrul industriei miniere,cât si în cadrul altor industrii,cum ar fi cele constructoare de masini, electrotehnice, chimice sau petrolifere se încadreazã în traditia pe care colectivul acestuia în activitatea lor de 70 de ani au fãurit-o. Activitatea INSEMEX Petrosani se desfãsoarã în douã incinte în care suprafata amenajatã pentru cercetãri în cele 4 pavilioane este de circa 6.000 mp,iar volumul instalatiilor de încercare compuse din tunele si galerii experimentale depãseste 1.000 mc .
Mai dispune de un poligon de antrenament pentru salvatori, un  poligon de încercare a explozivilor de uz civil si a articolelor pirotehnice, situat la circa 5 km de orasul Petrosani, o halã de încercãri pentru instalatii si echipamente electromecanice. INSEMEX îsi desfãsoarã activitatea în  4 departamente de  cercetare, care cuprind 10 laboratoare specializate.
Monika BACIU