Oameni nemultumiti, munti de gunoaie zac neridicate de sãptãmâni întregi în Valea Jiului si un nou sistem ce pare încã nefunctional la capacitatea optimã. Asa stau lucrurile în ceea ce priveste gestionarea sistemului de colectare al deseurilor în zona Vãii Jiului, unde, zeci de oameni se aratã nemultumiti de ritmul cu care se ridicã gunoiul.
De la finalul lunii decembrie, ADI Deseuri a transferat în sarcina unui nou operator gestionarea deseurilor din Valea Jiului.
În toate localitãtile din Valea Jiului existã probleme în ceea ce priveste ridicarea deseurilor. Supercom este firma care se ocupã de gestionarea deseurilor din Valea Jiului. Sistemul Integrat de Management al Deseurilor din judetul Hunedoara a demarat cu unele sincope, în mai multe localitãti hunedorene fiind reclamatã o activitate deficitarã a celor doi operatori care au preluat acest serviciu.
”Este adevãrat cã au existat probleme si în regiunea Deva-Hunedoara precum si în regiunea Valea Jiului. Am cerut explicatii de la cele douã firme care au câstigat licitatiile pentru gestionarea serviciilor de colectare a gunoiului menajer din judetul Hunedoara si le-am pus în vedere sã rezolve rapid deficientele constatate”, a spus Costel Avram, administratorul public al judetului Hunedoara.
Este foarte important sã se gãseascã rapid o solutie pentru colectarea si depozitarea deseurilor din constructii, care nu fac obiectivul de activitate al SMID Hunedoara si care sunt încã în sarcina administratiilor locale.

„Din câte stiu eu, în Valea Jiului au fost probleme si din cauzã cã a cãzut multã zãpadã, dar începând din 28 decembrie 2018, Supercom trebuie sã îsi facã datoria. Vreau sã vã spun cã la Deva sunt si mai grave problemele, incomparabil cu ceea ce se întâmplã în Valea Jiului, dar de aceea suntem ca sã încercãm sã rezolvãm toate problemele”, spune Costel Avram, administratorul public al judetului Hunedoara, care a dat asigurãri cã, dupã ce va discuta punctual, problemele în Valea Jiului, pe fiecare oras, cu primarii, va cãuta solutiile optime. Si, dacã la Deva nu sunt masini si logistica este insuficientã, în Valea Jiului lucrurile nu sunt chiar atât de grave. „Valea Jiului, din acest punct de vedere este avantajatã si pentru cã existã acea statie de sortare de la Petrosani, dar avem si utilaje cu care noi am venit în acest contract. Primãriile aveau si ele utilaje de pe diverse proiecte si cu care au intrat în acest sistem. Asadar avem utilaje si nu acestea sunt cauza neridicãrii gunoiului”, mai spune Costel Avram.
Primarii Vãii Jiului au avut o primã întâlnire cu reprezentantul firmei Supercom, cea care gestioneazã acum sistemul deseurilor si cu administratia judetului, iar pe viitor gunoiul nu va mai fi o problemã.
Diana Mitrache
Monika BACIU