Zeci de accidente au avut loc la Straja si, de la mici entorse si luxatii, pânã la accidentãri grave, toate s-au soldat cu trimiterea la spital a celor care nu au înteles ce trebuie sã facã.  Cei mai multi au fost copii, iar cele mai grave accidente s-au produs cu sania. Un copil a ajuns cu grave rãni la cap, mâini si claviculã, la Spitalul de Urgentã din Petrosani, iar de  acolo a fost transferat la o altã unitate medicalã, din cauzã cã s-a oprit sub un autovehicul, iar  loviturile i-au fost  cauzate de pãtrunderea sub acesta. Si nu  a fost un caz unic,  pentru cã foarte multi copii au fost accidentati destul de grav, în  aceastã vacantã, la Straja.
„O mare parte dintre accidentele grave se datoreazã folosirii bobului de cãtre turisti, în afara zonei schiabile, iar o altã parte din accidente, peste 90 de cazuri, sunt din cauza nerespectãrii conduitei pe zona  schiabilã. Cei din deal nu îsi dau interesul sã nu intre în cei din vale si sunt peste 25 de ciocniri, majoritatea soldate cu fracturi sau traumatisme abdominale sau craniene”, spune George Resiga, seful echipei Salvamont Straja. Îngrijorãtor este faptul cã, cei mai multi dintre rãniti, sunt copii, care nu prea stiu ce trebuie sã facã si nici nu sunt supravegheati corespunzãtor.
„Existã un numãr destul de mare de copii accidentati. O mare parte din accidente sunt din cauza sãniutelor de plastic pe zone neamenajate pentru sãnius”, sustin salvamontistii.
La Straja, pârtiile sunt excelente si sute de oameni vin, în ce a mai rãmas din vacantã, sã petreacã o vreme pe aceste pârtii. Salvamontistii le recomandã, însã, multã prudentã.  Chiar si celor ce fac drumetii le este recomandatã prudenta, din cauza pericolului de avalansã.
„Le recomandãm  sã nu foloseascã aceste sãnii de plastic, în afara zonelor amenajat. Sã respecte conduita pe zonele schiabile, sã foloseascã fiecare, în functie de cât e de  priceput, pârtia adecvatã pregãtirii lui, sã nu pãrãseascã zona  amenajatã, pentru cã, la nivelul stratului de zãpadã nu existã o  coeziune perfectã si, unde zãpada s-a depus la vânt, existã posibilitatea de declansare a avalanselor”, mai spune George Resiga.  Sute de turisti vin si la finele acestei sãptãmâni la Straja, iar pârtiile, 9 la numãr sunt perfect amenajate. Instructorii de schi sunt gata sã vã dea o mânã de ajutor, iar salvamontistii le cer, în continuare sã fie foarte atenti.
Diana Mitrache