Ce rezerve si posibilitãti mai au minele din Valea Jiului?

Au mai rãmas câteva mine a cãror activitate este axatã pe restrîngere si închidere, dar, pânã atunci, sindicalistii vorbesc despre o activitate ce trebuie sã continue.
La Lupeni se lucreazã pânã, cel mai probabil, la epuizarea rezervelor, dar si la scoaterea unui complex mecanizat ce ar urma sã ajungã la mina Livezeni, în timp ce la aceasta din urmã, unul dintre abataje ajunge la capãt si se asteaptã sã fie deschise altele noi.
„Livezeniul se opreste cu actualul Complex mecanizat si urmeazã investitia pentru amplasarea noului abataj mecanizat, care va dura o perioadã destul de lungã de timp si trebuie sã aparã al treilea abataj la mina Vulcan. La Livezeni, din ce stiu eu, se va ajunge la capãtul abatajului undeva la finele lunii februarie”, spune Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele, sindicat care luptã pentru mentinerea activitãtii de extractie a huilei din minele Vãii Jiului.
Nici rezervele de la minele Lonea si Lupeni nu sunt lãsate deoparte, iar Complexul Energetic din Hunedoara mizeazã pe cãrbunele de acolo. Tocmai de aceea s-a cerut continuarea exploatãrii de huilã în aceste locuri. Nu se stie, însã, cât timp va mai fi exploatat spatiul si în ce conditii, dar sunt sperante. „În termen de 120 de zile, de la încheierea contractului, GIG –  institutul care este desemnat sã facã aceastã analizã, va da un rãspuns în ceea ce priveste cantitãtile ce trebuie scoase din minele Lupeni si Lonea si perioadele de timp în care va continua functionarea. INSEMEX cred cã se referea la 3, sau 4 ani, dar nu vreau sã discut, pentru cã studiile vor fi diferite, dar, cu sigurantã, ele vor spune cã activitatea trebuie sã continue. Ele au fost incluse pe program de închidere mult mai târziu si nu s-a respectat nimic din ceea ce trebuia sã se respecte, asa cum s-a fãcut la minele ce au fost închise anterior”, mai spune sindicalistul.
În plus, cãrbunele nu este suficient pentru termocentrale si se mizeazã si pe importuri, însã, si termocentralele au avut si cea de la Mintia încã mai are probleme. „La termocentrala Paroseni, problema de mediu este rezolvatã, deoarece s-a fãcut receptia la instalatia de desulfurare. Continuã problemele la Mintia, unde nu s-a fãcut nimic si sunt probleme legate de mediu, dar existã se pare solutii, având în vedere planul national de tranzitie pentru termocentrala de la Mintia. Noi încercãm sã asigurãm cantitãtile de cãrbune din cele 4 exploatãri, cu completarea acestora din import”, a conchis Darius Cîmpean.
Specialistii geologi au estimat, prin 2015, cã existã în minele Vãii Jiului rezerve importante de huilã.. În urma unui studiu elaborat de profesorii de la Universitatea din Petrosani  între 2013-2014, conform datelor avute la dispozitie, s-a estimat cã în perimetrele miniere Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni, Uricani erau imobilizate 94 milioane de tone de huilã ca „rezerve dovedite”. La Petrila, în momentul în care s-a închis, erau estimãri care aratã cã în subteran mai erau la acea vreme cam 80 – 90 milioane de tone de huilã.
Diana Mitrache

6 comentarii la „Ce rezerve si posibilitãti mai au minele din Valea Jiului?

 • 8 ianuarie 2019 la 20:35
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a nu fi necesar aduceri din import !

  Răspunde
  • 10 ianuarie 2019 la 22:23
   Permalink

   Te crezi inteligent pisalogule? Mai taci caci te repeti obositor deja, crezi ca tu si doar tu ai solutia,restul sunt prosti gramada! Investeste tu daca esti asa perseverent! Idiotule,ne obosesti cu acelasi mesaj prostesc la orice articol aparut! Nu vrei sa dispari? Ne-ai face un bine tuturor!

   Răspunde
 • 8 ianuarie 2019 la 21:33
  Permalink

  rezerve de carbune sunt pentru 100 de ani asa ca putem spune ca valea jiului nu se va inchide niciodata

  Răspunde
  • 10 ianuarie 2019 la 15:39
   Permalink

   Cred ca rezervele sunt pentru cateva mii de ani. Asta pentru ca nu o sa se mai extraga si nu o sa se mai consume. Si atunci durata rezervelor creste chiar nelimitat.

   Răspunde
 • 10 ianuarie 2019 la 09:13
  Permalink

  Dac? Petrila are rezerve de 80-90 mil. tone, iar rezervele totale sunt de 94 mil tone, înseamn? c? toate celelalte mine Lonea, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni, Uricani mai au 4-14 mil tone. 🙂

  Răspunde
 • 10 ianuarie 2019 la 15:39
  Permalink

  Cred ca rezervele sunt pentru cateva mii de ani. Asta pentru ca nu o sa se mai extraga si nu o sa se mai consume. Si atunci durata rezervelor creste chiar nelimitat.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.