Vor fi mai multi oameni care beneficiazã de ajutor de încãlzire a locuintei. Mãsura este  valabilã din luna ianuarie si Directiile Publice Locale de Asistentã Socialã le recomandã oamenilor cu venituri modeste sã vadã dacã se încadreazã.
Asta pentru cã, din 1 ianuarie, s-a modificat cuantumul venitului minim pe membru de familie luat în calcul pentru acordarea ajutorului de încãlzire a locuintei, în sezonul rece 2018 – 2019. Prin OUG nr. 114/2018 s-a stabilit cã, începând din luna ianuarie 2019, pentru consumatorii vulnerabili, care utilizeazã pentru încãlzirea locuintei gaze naturale, energie electricã, lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri, limita de venit pentru accesarea acestei prestatii sociale creste de la 615 lei/membru de familie, la 750 lei/membru de familie. În schimb, majorarea nu se impune în cazul încãlzirii cu energie termicã în sistem centralizat, unde nivelul maxim de venituri este stabilit la 786 lei/persoanã în cazul familiei si la 1.082 de lei, în cazul persoanei singure.
Majorarea veniturilor populatiei, cu precãdere cele ale pensionarilor,si pentru cã nivelul  indemnizatiei sociale pentru pensionari a crescut de la 520 de lei la 640 de lei, a fãcut ca multe persoane care beneficiau de ajutor pentru încãlzirea locuintei sã nu mai primeascã în sezonul 2018 – 2019 acest ajutor bãnesc. Pânã acum beneficiau de acest ajutor pentru încãlzirea locuintei cu gaze naturale, energie electricã si lemne, cãrbuni, combustibili petrolieri familiile si persoanele  singure care realizeazã  venituri de pânã la 615 lei/membru de familie,  ajutor bãnesc stabilit în functie de venitul net lunar, iar de ajutorul bãnesc  pentru încãlzirea locuintei cu energie termicã beneficiau familiile care realizau venituri de pânã la 786 lei/membru de familie si 1.082 de lei, în cazul persoanelor singure, stabilit în functie de venitul net lunar.
Cei care se încadreazã în noile norme sunt rugati sã se adreseze directiilor de asistentã socialã pentru a primi subventiile necesare.
Diana Mitrache