Salarii majorate, normã de hranã si cheltuieli mari cu utilitãtile, la Universitatea Petrosani

Începutul de an vine cu salarii majorate, normã de hranã si cheltuieli mari cu utilitãtile la Universitatea din Petrosani. Reprezentantii Universitãtii din Petrosani sustin cã au intrat în vigoare o serie de majorãri salariale în ceea ce priveste cadrele didactice.
În plus, toti angajatii trebuie sã beneficieze de douã salarii pe an pentru norma de hranã. Pentru a asigura toate aceste majorãri salariale, reprezentantii institutiei de învãtãmânt superior îsi pun sperantele în minister, care ar trebui sã aloce fonduri suplimentare pe aceste capitole bugetare.
“Sperãm sã fie mai mare bugetul din acest an si în ton cu ultimele întâlniri care au avut loc între sindicate si conducerea ministerului. Din acest an suntem pusi în fata unor provocãri pentru cã avem, începând cu 1 decembrie, o majorare salarialã de 10% pentru cã se dã acel spor de stres pentru cadrele didactice, iar tot la nivelul anului 2019 trebuie sã acordãm douã salarii pe an pentru hranã suplimentarã si aceste douã salarii le împãrtim pe 12 luni. În mod normal, din discutiile pe care le-am avut cu  conducerea ministerului toate aceste cheltuieli vor fi suportate din bugetul  ministerului. Anul acesta având si mai multi studenti decât anul trecut sã avem si o finantare putin mai mare, sã vedem ce se întâmplã mai ales cã avem cheltuieli mari cu utilitãtile”,  a declarat prof. Univ. dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii Petrosani.
Pe de altã parte, temperaturile extrem de scãzute din ultimele zile au dus la functionarea la capacitate maximã a sistemelor de încãlzire, lucru care contribuie la cresterea cheltuielilor.
“Afarã sunt -20 de grade si trebuie sã asigurãm cãldura în cãmine, spatiile de învãtãmânt. Sperãm cã si pe acest articol bugetar vom primi ceva mai multi bani astfel încât sã ne descurcãm. În anul 2018 din bugetul special al ministerului am primit pentru utilitãti, pentru încãlzire, 300.000 de lei. În ceea ce înseamnã termoficarea am început cu încãlzirea corpului C pentru cã acolo este un punct termic si nu suntem multumiti de modul în care se realizeazã încãlzirea cu termoficarea. Acum, dupã o lunã de functionare facem analize. La PT 14 din cauza unor pierderi pe reteaua de apã a termoficãrii nu am demarat încã încãlzirea si rãmânem pe gaz, tocmai din cauza acestor pierderi care nu ne avantajeazã”,  a mai spus sursa citatã.
Universitatea din Petrosani înregistreazã cheltuieli semnificative în ceea ce priveste utilitãtile. Spre exemplu doar pe timpul verii, facturile lunare privind utilitãtile si întretinerea se ridicã la circa 75.000 de lei, acestea dublându-se iarna. Existã varianta ca unele corpuri ale Universitãtii Petrosani sã intre în  conservare pe perioada de iarnã, tocmai pentru a reduce cheltuielile cu încãlzirea.
Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.