Salvamontistii vor rãmâne cu efective sporite, zilnic, de serviciu pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnã pânã la finalul vacantei scolare. Mobilizarea s-a fãcut si ca urmare a numãrului îngrijorãtor de mare de accidente, cel mai mare din acest sezon de iarnã, dupã cum se precizeazã pe pagina Dispeceratului National Salvamont.
”Pânã la finalul vacantei scolare, salvamontistii vor rãmâne cu efective sporite, zilnic, de serviciu pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnã si în cabinetele medicale ale bazelor si posturilor Salvamont. Nu uitati, echipele Salvamont sunt singurele structuri care detin competenta legalã, personal pregãtit profesional si atestat pentru a interveni în solutionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afectiuni medicale”, se mai mentioneazã în postare. Salvatorii sunt mobilizati si în statiunile de schi din Valea Jiului, iar dacã în Parâng nu au fost probleme majore, la Straja lucrurile au stat diferit.
În ultimele trei sãptãmâni au fost peste 70 de accidente în Straja, cele mai multe fiind destul de grave.
”Sunt foarte multe accidente si majoritatea sunt cauzate de un vid legislativ în ceea ce priveste comportamentul turistilor pe zona schiabilã. Majoritatea accidentelor au fost cauzate de folosirea boburilor din plastic în afara pârtiilor, dar si a neadaptãrii vitezei pe pârtie în functie de experienta pe care o au schiorii. Multi dintre ei au folosit pârtii mai grele decât cele pe care ar fi putut schia în sigurantã”, a explicat seful Salvamont Lupeni, George Resiga. În perioada mentionatã, salvatorii din Straja au fost nevoiti sã intervinã la 38 de accidente care au necesitat transportul turistilor rãniti la spital cu ambulantele SMURD.
Maximilian Gânju