La CEH, speranta moare ultima

Productie zilnicã de peste 3000 de tone de cãrbune, modernizãri si investitii. Asa aratã agenda lui Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, cel care sperã ca anul 2019 sã aducã investitii în subteranul unitãtilor miniere.
Nu se stie de unde ar putea proveni resursele financiare pentru realizarea acestor investitii, însã existã sperante. În plus, directorul general sustine cã situatia actualã a societãtii este si din cauza nerealizãrii investitiilor în minerit.
“Sã vedem ce formã se va gãsi, se va diviza sau nu. Asta nu depinde de noi, ci depinde de minister. Sperãm sã scoatem cãrbune, mina Livezeni sã aibã la sfârsitul anului viitor douã complexe mecanizate în functiune, iar pânã atunci sã aducem materialele necesare astfel încât sã dãm, cu adevãrat cãrbune. Pe sfârsitul anului sper sã am o productie la cele douã exploatãri miniere viabile si celelalte douã neviabile de 3000 si ceva de tone zilnic, astfel încât sã nu mai fie nevoie de import si sã putem functiona cu termocentrala Paroseni care respectã cerintele de mediu. Sperãm ca primãriile sã facã reteaua de termoficare pe fonduri europene, astfel încât sã nu mai fie probleme si sã putem asigura cãldura. Cu putinã implicare a tuturor factorilor din zonã eu zic cã s-ar putea face multe lucruri bune”,  a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
Mintia este piatra de moarã a Complexului Energetic Hunedoara. Fãrã investitiile de mediu, termocentrala este la un pas de a fi închisã. Si aici se au în vedere o serie de investitii pentru functionarea a douã grupuri.
“La Mintia, lucrãm, facem tot ceea ce e necesar. Sperãm sã avem contractat studiul de fezabilitate, sã vedem de unde vom gãsi resursele necesare pentru desulfurare pe IMA2, trebuie sã functionãm  si acolo cu grupul 3 si 4 astfel încât sã nu mai existe probleme”,  a mai spus sursa citatã.
An dificil
Anul 2019 nu se anuntã a fi unul usor pentru Complexul Energetic Hunedoara. Societatea a evitat intrarea în insolventã, însã acum se confruntã cu o suitã de cereri de executare silitã. Oficialii CEH îsi pun sperantele în piata de energie. O piatã de energie care în primele zile  ale anului s-a dovedit a fi  nefavorabilã societãtii.
“Ne asteaptã un an greu din toate punctele de vedere, dar sperãm cã dacã ne ajutã si piata de energie sã facem ceea ce ne-am propus. Era bine dacã în trecut se reuseau investitiile necesare, în minerit, astfel încât sã nu mai importãm cãrbune. Eu zic cã cele patru sucursale, la data respectivã, au rãmas foarte mult în urmã cu planul de investitii, dar sperãm cã anul acesta sã reusim sã facem si micile investitii. Calculate si rational fãcute, pe sfârsitul anului, CEH va asigura  3000 – 3000 si ceva de tone zilnice ceea ce va asigura functionarea Paroseniului si a unui grup de la Deva si atunci nu ar mai fi probleme nici cu încasãrile”,  a mai spus Samuel Dioane.  Planuri de investitii existã. Nu si resurse. Astfel cã  administratia societãtii si-a creionat o serie de solutii, care nu toate sunt însã viabile. La momentul de fatã, contractarea unor credite sau a unor linii de leasing este imposibilã la CEH din cauza conditiilor financiare.
“Trebuie sã gãsim portitele pentru a reusi sã aducem resursele financiare necesare. Nu stiu care vor fi solutiile la momentul respectiv, pentru cã întâi trebuie întocmite caietele de sarcini, sã vedem ce vom face pentru asigurarea materialelor, dacã gãsim întelegere la furnizori sã ne dea cu scadenta la 60 de zile.  Ar fi o portitã foarte bunã pentru cã dacã am achizitiona un utilaj si se pune în functiune, în 60 de zile intrãm pe încasãri si se poate plãti. Ar mai fi o modalitate de leasing, de împrumut bancar, sunt multe luate în calcul, dar sperãm sã ne si reuseascã”,  a mai spus sursa citatã. În schimb, anul 2019 a început la Complexul Energetic Hunedoara cu functionarea minelor Lupeni si Lonea.
Monika BACIU

5 comentarii la „La CEH, speranta moare ultima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.