„Cerem ca CFR Cãlãtori sã prelungeascã ruta trenului IR 1823 spre judetul Hunedoara. Astfel se va asigura legãtura directã, pe timp de zi, între Bucuresti si Petrosani, respectiv Simeria/Deva.”, este ideea unui sondaj ce a strâns aproape 400 de semnãturi on line, lansat recent si care a atras multi doritori.
Cei care au initiat sondajul on-line, spun cã este necesar un astfel de tren si, în expunerea lor, afirmã cã în acest moment „nu existã legãturã directã, pe timp de zi, cu plecare dimineatã din Bucuresti cãtre Valea Jiului si judetul Hunedoara.
În intervalul orar 8-17, în cursul sãptãmânii, iar sâmbãtã între orele 10-19, nu existã cursã din Târgu Jiu cãtre destinatiile Petrosani, Simeria, jud. Hunedoara. Nu existã un tren de legãturã cu IR 1823 (ruta Bucuresti – Craiova – Târgu Jiu) care sã asigure transportul cãlãtorilor cãtre Petrosani. Introducerea unei rute pe Valea Jiului va beneficia zonã prin turistii care se vor putea deplasa cu usurintã spre Vale, în special cãtre statiuni montane: Parâng, Straja si tot judetul Hunedoara. Si, ultimul atu aratã cã trenul va facilita si legãtura cãlãtorilor cu alte mijloace de transport public din Petrosani si Valea Jiului, pe ruta Petrosani-Vulcan-Lupeni-Uricani, respectiv Petrosani-Petrila-Lonea. Acesta circulã pânã la ora 22:00”. Expunerea de motive a adunat pânã luni la prânz 373 de semnãturi, din cele 400 cât sunt necesare, însã, responsabilii din statia  CFR Petrosani spun cã este aproape imposibil ca o astfel de cursã sã fie introdusã.  „În primul rând, ar trebui sã avem solicitãri pentru acel tren, apoi ar trebui sã  dispunem de un parc de vagoane si un mijloc de  locomotie, ceea ce, la  aceastã orã nu dispunem”, spune Ioan Aonofriesei, sef Statia CFR Cãlãtori Petrosani. Si, în plus, cei din statia CFR Cãlãtori Petrosani spun cã existã trenuri ce merg pe aceastã rutã. „Avem un tren în circulatie la 9,30 de la Petrosani, la Bucuresti. Mai avem un tren Cluj – Bucuresti, la 13,30, un  personal, la 14,30, de la Petrosani la Craiova si nu cred cã ar mai fi oportun încã un tren interregio de la Petrosani la Bucuresti”, mai spune responsabilul din statia CFR Petrosani.  Semnãturile celor care ar avea nevoie de aceastã rutã au fost strânse în ultimele sãptãmâni ale anului trecut si petitia on-line este încã valabilã la adresa https://campaniamea.declic.ro/petitions/tren-direct-in-timpul-zilei-din-bucuresti-pentru-valea-jiului-si-judetul-hunedoara?bucket=&fbclid=IwAR2e_ssaiiiPW8C30eIK2YohcxJGoaKYxO97q3edxqoYtM8VNu_q2ewmmQA, însã, rãmâne de vãzut dacã va putea avea efectul scontat
Diana Mitrache