Taxele si impozitele locale au fost majorate la Petrosani, spre exemplu, unde au crescut cu un procent simtitor, în timp ce în alte orase ale Vãii Jiului fie au fost majorate, cum este cazul municipiului Vulcan, fie au rãmas la fel, cum este la Lupeni.
La Petosani, însã, au fost ,majorate cu rata inflatiei si asta, pentru cã, în ultimii ani, nu au crescut dãrile locale. Biroul, însã, este deschis abia de sãptãmâna viitoare.
„Din data de 14 ianuarie se pot plãti impozotele si taxele aferente  anului 2019. Impozitele si taxele au crescut cu 6,34% anul acesta”, spune Alin Gal, sef Serviciul Impozite si Taxe locale Petrosani. Putem, însã, sã achitãm dãrile on line. „În principiu, acest lucru se poate accesa de luni, 7 ianuarie, dar mai sunt câteva probleme de corectat. Putem plãti pe ghiseu.ro . E greu, pentru cã cei de o anumitã vârstã sunt mai reticenti, însã, acest serviciu le vine în sprijin celor din strãinãtate, care pot achita on-line, asa cum au fãcut  în ultimii ani”, mai spune Alin Gal.
Si dacã la Petrosani au crescut taxele, acelasi lucru  este valabil si la Vulcan si, tot aici, taxa de divort este mai mare din 2019 cu aproximativ 50%, Primarul Gheorghe Ile sustine cã prin aceastã mãsurã vrea sã vinã în sprijinul „familiei traditionale românesti”.
La Lupeni, însã, primarul Lucian Resmeritã spune cã nu va taxa în plus populatia si acelasi lucru face si Dãnut Buhãescu la Uricani. În acest sens, la  propunerea primarului Buhãescu, în ultima sedintã a Consiliului local al orasului Uricani, de anul trecut, forul legislativ local a adoptat o hotãrâre care certificã acest lucru. Decizia stabileste însã o serie de majorãri, în special pentru persanele juridice si  pentru cei care nu îsi  îngrijesc clãdirile aflate în proprietare. Astfel, potrivit hotãrârii adoptate de Consiliul local Uricani, în cazul persoanelor juridice se va aplica o majorare de 50% a impozitului pe clãdirile rezidentiale,  40% pentru clãdirile  nerezidentiale, 20% pentru mijloacele de transport sub 12t si 25% pentru teren.  În ceea ce priveste  persoanele fizice, acestea vor datora în 2019 un impozit mai mare cu 10% aplicabil doar pentru terenurile din extravilan.  De asemenea, pentru clãdirile si terenurile lãsate în paraginã sau neîngrijite, proprietarii vor plãti în 2019 impozite mai mari cu 500%.
Diana Mitrache