Stiati cã am jucat în Europa?

 

Pe tabloul Ligii Campionilor si a Ligii Europene, diviziile ”A” si ”B” din fotbalul european inter – cluburi stau sã ia startul în aproximativ o lunã un numãr de 40 de echipe, ce îsi vor disputa la varã cele douã finale.
Un tablou cu echipe puternice, atât din top 5 pe natiuni (Italia, Spania, Anglia, Germania, Franta), cât si din cele dintr-o altã categorie, precum Cehia, Ucraina, Belarus sau Austria. Din pãcat, în aceastã primãvarã europeanã noi, românii, nu ne regãsim. Dar cine îsi mai aduce aminte cã, chiar si Jiul Petrosani a fãcut astfel de pasi în Europa, în urmã cu multi ani? Ba chiar de douã ori! Se întâmpla în 1974 si 1978…
1974 – Cupa Cupelor – Aproape de o surprizã
Faptul cã obtine trofeul Cupa României în iunie 1974, ia dat dreptul echipei Jiul Petrosani sã joace în Cupa Cupelor, a doua ca valoare atunci, dupã Cupa Campionilor Europeni (actuala Champions League). Sortii i-au scos din urmã o puternicã echipã, Dundee United din Scotia. În primul joc, în tur (18 sept. 1974), scotienii au învins cu 3 – 0, dupã o deplasare cu peripetii a Jiului, care a ajuns la Dundee în cursul zilei de miercuri, la ora 4 dimineata, în ziua partidei! Returul a avut loc la Petrosani (20 oct. 1974) în prezenta a 10000 spectatori pe vechiul stadion meci câstigat de Jiul cu 2 – 0 (2 – 0), prin golurile semnate de Rozsnyai (min. 15) si Gogu Tonca (min. 35). Din pãcate jocul din repriza secundã nu s-a mai ridicat la acelasi nivel si cu scorul general de 2 – 3, Jiul a ratat o mare calificare.
1978 – Cupa Balcanicã – Jiul ”prinde” o finalã europeanã!
Cupa Balcanicã avea o traditie la acea vreme în plan regional unde evoluau echipe de club puternice din Grecia, Albania, Bulgaria, Iugoslavia, Turcia si România. Competitia care debutase în 1963 (editie câstigatã de Steagul Rosu Brasov), acum se aflã la a 16-a editie, cu Jiul pe tablou, ca urmare a încheierii sezonului 1976 – 1977 pe locul 5 în campionat. Dupã o dublã calificare cu echipa bulgarã Slavia Sofia (0 – 2 si 3 – 0), pe 16 nov. 1978 este programatã prima mansã a finalei, cu N.K Rijeka din actuala Croatie, o echipã cu multi internationali iugoslavi la acea orã, o echipã  ce eliminase în drumul spre finalã pe Skanderbeu  (Albania) si Aris Salonic (Grecia). Jiul câstigã primul meci la Petrosani, 1 – 0 (gol Gigi Multescu în min. 54), dar pierde returul (13 dec. 1978) de la Rijeka cu 1 – 4, unicul gol al Jiului fiind marcat de Cornel Sãlãgean.
Un meci cu goluri anulate, cu eliminarea lui Gigi Multescu, dar una peste alta, o finalã care va rãmâne în constiinta generatiei Jiului acelor ani. Putem spune cu mândrie în anul 100 al existentei Jiului, acum cu actualul tablou european inter – cluburi în fatã, cã am jucat si noi în Europa.
GENU TUTU

Un comentariu la „Stiati cã am jucat în Europa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.