Un bãrbat de 41 de ani din municipiul Petrosani, aflat la o stânã din zona Sasa  de la poalele Parângului, o zonã apropiatã de municipiul Petrosani, a fost desfigurat de un urs în noaptea de marti spre miercuri. Bãrbatul a scãpat cu viatã datoritã câinilor care s-au luptat cu fiara si au pus-o pe fugã.

Izvorel Cãlina (41 de ani) este miner de meserie si era angajat la EM Livezeni- Petrosani. Omul mergea aproape searã de searã la stâna din Parâng pentru a-i duce de mâncare tatãlui sãu care se ocupa de oi. La fel a fãcut si marti seara, însã când mai avea câtiva metri pânã sã intre în colibã, a fost atacat de fiarã. „Avem aici lângã colibã o livadã de pruni si ursul tot vine de multã vreme aici. Noi ne baricadãm seara în colibã si lãsãm câinii slobozi ca sã-l tinã la distantã. Bãiatul lucrã la minã, nu era el cioban, venea la mine cu mâncare. Asearã când o venit a trecut prin livadã si ursul era acolo. A sãrit pe el si l-a atacat. Norocul a fost cu câinii care s-au bãgat si l-au scos din ghearele ursului”, a povestit tatãl minerului (foto 1) pentru „Cronica Vãii Jiului”. Izvorel Cãlina mai avea doar zece metri pânã în stânã, însã atacul a fost atât de violent încât n-a reusit sã fugã. Ursul l-a muscat de fatã si de mâini si i-a smuls pur si simplu buza de jos. Imediat ciobanii din apropiere au chemat ajutoare si ortacul a fost dus la Spitalul din Petrosani unde i s-a acordat primul ajutor si mai apoi dupã un tratament obligatoriu la clinica de boli infectioase din Vulcan, a fost transferat la Deva unde medicii îl vor supune unor operatii chirurgicale de reconstructie a fetei.

Ursul a mai atacat în zonã

În zona respectivã au mai fost semnalate atacuri ale ursului si încã de acum o lunã de zile oamenii se plângeau cã nu mai stiu cum sã tinã la distantã fiara înfometatã. „Vine searã de searã la pruni. A fãcut praf totul si norocul nostru a fost cu câinii care-l tineau la distantã de coliba în care stãm noi. Acum douã sãptãmâni a rupt aici doi cai, a furat oi si a mâncat un vitel, tot ce se putea din livadã”, a spus proprietara unei colibe din apropiere.

Ursul bãnuit cã l-a atacat pe ortac a fost vãzut ieri dimineatã în jurul ore 9.30 de un alt cioban care are coliba la doi kilometri de locul primului atac. „Eu eram pe deal si l-am vãzut în grãdinã la vaci. Am strigat cât am putut si s-a ridicat în douã labe, a mârâit si cum a auzit câinele s-a dus. Era ditamai namila, eu am crezut cã furnicar dar e urs mare”, a spus martorul.

Echipe formate din vânãtori, pãdurari si jandarmi montani au pornit în cãutarea ursului pe care vor sã-l goneascã înapoi în munte înainte de a mai ataca pe cineva.

Maximilian GÂNJU