Cu copii mici, la lumina opaitului, fãrã curent electric si cu frica unui dezastru anuntat. Asa am gãsit oamenii din Aninoasa, în blocul de pe care a cãzut acoperisul. Lângã, câtiva muncitori se încãlzeau la un foc fãcut din cãpriorii putrezi, pânã ce vin materialele ca sã se apuce de reconstructia acoperisului.
De 4 zile, oamenii de aici au dormit pe unde au apucat, ori în acest loc, absolut nesigur, pentru cã în  aceste constructii, vechi de 125 de ani, stau oameni fãrã prea mari posibilitãti. Ei se tem acum sã plece, crezând cã, odatã plecati, primãria va considera cã nu mai pot reveni si abia atunci ar începe pentru ei cosmarul. „Am dormit cu fricã, cum sã stãm? Au vrut sã ne ducã la scoalã, dar noi nu am plecat pentru cã unde sã stãm atâtea familii într-o simplã clasã? Si nu am plecat.  Stau aici de peste 20 de ani. Nu au mai fost probleme. Sper cã se va rezolva. A fost un cosmar. Eram în casã, fãceam baie la fetitã si am auzit cum se prãbuseste. Ne-am speriat, s-a luat curentul, am iesit din casã si pot sã spun cã de 4 zile nu am curent electric”, spune una dintre femeile care, împreunã cu familia sa, a refuzat evacuarea din blocul fãrã acoperis.
Altii, însã, au plecat pe la rude si nici acum nu realizeazã cât de grav este sã stea în acel bloc. „Nu e asa afectat, doar cã a cãzut acoperisul. În casã nu e grav. Au spus sã plecãm, dar unde sã plec?  Unde îmi duc mobila? Mã duc la copii, cã am 3 copii si am sã stau un pic pânã fac ceva. Stau aici de 30 de ani si pânã acum nu au fost probleme. Sunt vechi coloniile, sotul meu a zis în septembrie cã e pericol, dar primarul ne-a asigurat cã mai tine. Cum a venit zãpada mare, asta e”, spune, resemnatã, o altã locatarã, care, de dimineatã, era acasã/. „Au venit sã ne scoatã, dar unde sã mã duc? În sala de sport? Toti? Nu se poate! Sã stãm toti într-o salã de sport? Nu am vrut. Riscãm si stãm aici, fãrã curent si degeaba vin cu jandarmii, nu o sã plec”, spune o altã locatarã si ea, constientã cã e grav ce s-a întâmplat acolo, dar fãrã altã solutie.

Oamenii sperã sã revinã în casele lor, sã îsi reia traiul obisnuit si asta, pentru cã acum, în prag de sãrbãtori, sperã la o minune. Ar fi nevoie de bani, iar pentru asta primarul a plecat la Deva, ca sã caute solutii. Viceprimarul Ioan  Sfia spune acum cã se cautã solutii. Si asta pentru cã alte 2 blocuri din Aninoasa sunt în aceiasi situatie, iar de acolo, niciun locatar nu a plecat. Mesajul lor este ca  primarul „sã nu mai investeascã bani în toate prostiile si sã repare coloniile”, asa cum numesc ei aceste blocuri cu un etaj, a cãror constructie dateazã de mai bine de un secol. „Sunt în pericol cei care locuiesc în cele 3 imobile, din care la unul s-a prãbusit acoperisul, iar la celelalte douã s-a deplasat si prezintã o stare de pericol. S-a dispus evacuarea, ei  s-au dus la rude, prieteni, cunostinte, pânã când se va intra în normalitate.  Acum se lucreazã în regim de urgentã la repararea acoperisului la colonia 137, urmând ca, pentru celelalte douã, sã primim fonduri ca sã le reparãm”, a declarat Ioan Sfia, viceprimarul orasului Aninoasa.
Potrivit Grupului de Suport Tehnic sunt constructii vechi care dateazã din anul 1890 si sunt afectate din punctul de vedere al rezistentei.
“Acoperisuri sarpante cu învelitoare din tiglã sau tablã, dulgheria acoperisurilor putredã, cu elemente lipsã. Sunt un numãr de 30 de clãdiri P+1, din care 6 P+1+M, construite din cãrãmidã fãrã centuri stâlpi sau grinzi. În urma verificãrilor de specialitate efectuate de Inspectoratul de Stat în Constructii, s-a recomandat evacuarea locatarilor din clãdirile afectate”, aratã ISU Hunedoara.
Autoritãtile locale de la Aninoasa au fãcut demersurile pentru reabilitarea acoperisului unuia dintre  imobilele cu probleme. Reabilitarea unui singur acoperis a fost evaluatã la suma de 83.500 de lei. Sunt zeci de astfel de imobile care prezintã probleme.
“Am primit de la Consiliul Judetean suma de 100.000 de lei la rectificarea bugetarã si a fost “norocul” nostru cã am putut redirectiona rapid banii pentru repararea primului acoperis care a cãzut”, a declarat Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa.
Edilul vrea sã solicite bani din fondul de urgentã al Guvernului pentru a repara acoperisurile celor 30 de clãdiri.  “Ne gândim sã cerem bani, astfel încât sã putem pune blocurile în sigurantã, altfel în fiecare iarnã vom avea aceeasi probleme. Toate cele 30 de blocuri trebuie reabilitate. Acestea au fost construite în anii 1840. Pentru reabilitarea celor 30 de imobile avem nevoie de circa 20 de milioane de lei”, a mai spus sursa citatã.  Blocul la care a cãzut acoperisul este pe strada Libertãtii, iar localnicii numesc zona  „sus pe vale” si, pentru cã toate sunt aici anapoda, edilii cautã acum normalitatea, adicã fonduri ca sã le reabiliteze.  „Sunt prinse toate în programul de reabilitare si vrem mãcar acoperisul sã fie reparat, adicã cele 18 colonii din blocul ce are acoperisul dãrâmat, alte 7 mai jos si si celelalte 5. În total, sunt 30 de imobile care sunt afectate de cãderile abundente de zãpadã”, a mai precizat viceprimarul orasului Aninoasa. Ar fi nevoie de cam de 400.000 de lei pentru fiecare clãdire degradatã. Sunt 45 de oameni cãrora jandarmii si pompierii le-au spus sã plece peste noapte din aceste case, însã, 15 refuzã sã pãrãseascã aceste case.  Toate casele sunt construite pe la 1890 si sunt grav afectate din punct de vedere al structurii de rezistentã, stratul de o jumãtate de metru de zãpadã reusind sã punã clar în pericol structura  acoperisului, la fiecare dintre blocuri.  Între timp, locatarii a trei imobile s-au mutat la rude sau la prieteni. Blocurile nu mai prezintã sigurantã.
Diana Mitrache
Monika BACIU