Instanta regionalã la care sunt arondati si justitiabilii din judetul Hunedoara, a organizat o manifestare pentru a marca atât 100 de ani de la Marea Unire cât si cei 25 de ani de la înfiintare
La manifestare au luat parte circa 200 de invitati, actuali si fosti magistrati ai Curtii de Apel Alba Iulia, judecãtori de la instantele din circumscriptia teritorialã, grefierii si întreg personalul instantei, dar si alti invitati, reprezentanti ai unor institutii din sfera de activitate. Toti au fost întâmpinati cu pâine si sare, de cãtre un judecãtor si o grefierã îmbrãcati în haine traditionale românesti, la intrarea în sala de judecatã, transformatã pentru 2 ore în salã festivã.
”Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecãtor Simona Camelia Marcu a adresat celor prezenti în direct, prin videoconferintã, un mesaj cu prilejul celebrãrii celor douã evenimente. Judecãtorul Liviu Gheorghe Odagiu, actualul presedinte delegat al Curtii de Apel Alba Iulia, a deschis seria discursurilor, fiind urmat de domnul avocat Ioan Rus (senator, membru al Comisiei juridice a Senatului României (1990-1992), la momentul adoptãrii Legii nr. 92/1992) care a rememorat aspecte importante de la reînfiintarea curtilor de apel”, sunt doar câteva nume importante care au onorat evenimentul. Organizarea acestei manifestãri în decembrie 2018, în clãdirea în care îsi are sediul Curtea de Apel Alba Iulia are o dublã semnificatie istoricã, care a fost amintitã în  introducere participantilor.
”În dimineata zilei de 2 decembrie 1918, începând cu ora 9, în frumoasa clãdire a Palatului de Justitie, s-au reunit în prima sedintã membrii Marelui Sfat National, alesi cu o zi înainte de Adunarea Nationalã a românilor din Transilvania, Banat si pãrtile unguresti, dupã ce a proclamat unirea cu România în mijlocul unei multimi entuziaste de 100.000 de români veniti din toate colturile Transilvaniei. Cei 200 de reprezentanti ai poporului, în mare majoritate juristi, au luat hotãrâri esentiale pentru punerea în practicã a vointei populare de unire, exprimatã rãspicat la 1  decembrie: au ales conducerea Marelui Sfat National care îndeplinea rolul unui veritabil Parlament, componenta Consiliului Dirigent al Transilvaniei care a asigurat timp de aproape 2 ani guvernarea provizorie a Transilvaniei pânã la unirea deplinã cu România dar si membrii delegatiei care  urmau sã înmâneze regelui Ferdinand decizia de unire.
În aceeasi clãdire, 75 de ani mai târziu, în urmãtoarea zi dupã festivitãtile Zilei Nationale a României, desfãsurate în principal la Alba Iulia, joi 2 decembrie 1993 începea sã functioneze Curtea de Apel Alba Iulia, înfiintatã prin Legea nr.92/1992 pentru organizarea judecãtoreascã”, precizeazã Cosmin Muntean, purtãtorul de cuvânt al Curtii de Apel Alba Iulia.
Maximilian Gânju