Zãpadã în cantitãti record, masini parcate pe marginea drumului si utilaje care nu au fãcut fatã. Este o parte a tabloului de iarnã care caracterizeazã Valea Jiului care a fost sub cod portocaliu de ninsori.  În ultimele 48 de ore a nins abundent, iar stratul de zãpadã s-a asternut într-o cantitate însemnatã. Potrivit edililor din cele sase localitãti ale Vãii Jiului, zãpada care s-a asternut este una record.
Petrosani – zãpadã de 57 de centimetri si zeci de utilaje de deszãpezire
Spre exemplu, la Petrosani, conform mãsurãtorilor oficiale, cantitatea de zãpadã care s-a asternut, într-o perioadã scurtã de timp a fost de 57 de centimetri.
“În Petrosani a nins neîntrerupt timp de 36 de ore, iar stratul de zãpadã mãsoarã 57 de centimetri, cel mai mare strat din ultimii 25 de ani. În ultimele 48 de ore, la Petrosani a nins foarte mult, este o situatie de exceptie. Practic o asemenea cantitate de zãpadã nu a mai fost înregistratã de cel putin 25 de ani. Primãria are externalizat acest contract de deszãpezire cu o firmã specializatã, faptul cã noi ne implicãm în coordonarea si verificarea acestor activitãti nu reprezintã altceva decât interesul pe care noi îl manifestãm pentru comunitatea din Petrosani”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
În capitala Vãii Jiului s-a actionat, continuu, cu zeci de utilaje de deszãpezire. De altfel, si asistatii social au fost scosi la muncã pentru a îndepãrta zãpada de pe arterele principale si trotuare. “Faptul cã de 36 de ore zãpada nu s-a oprit, ne-a creat probleme. În acest moment se circulã pe toate arterele din Petrosani. Avem un drum blocat, drumul spre Dâlja Mare unde nu putem intra cu utilajele. Firma are în teren 5 utilaje cu lamã si material antiderapant, douã utilaje pentru trotuare, douã graifere si douã autocamioane si douã buldoexcavatoare. Noi am suplimentat cu un buldoexcavator si cu un camion pentru a disloca zãpada din intersectii si din zonele circulate. Intervenim si acolo unde sunt cãzuti copaci. Se circulã în conditii de iarnã. O mare problemã am avut sã intrãm pe strãzile secundare, masinile fiind parcate”,  a mai spus sursa citatã.De altfel, edilii sustin cã în termen de 24 de ore de la oprirea ninsorii, dacã firma de deszãpezire nu îsi îndeplineste obligatiile contractuale va fi amendatã.
“Conform contractului pe care îl avem cu firma de deszãpezire, din momentul în care nu mai ninge, în 24 de ore trebuie sã deblocheze toate arterele. Dacã nu se va întâmpla acest lucru voi recurge la sanctiuni, îi voi amenda. E o situatie de exceptie, dar din momentul în care nu mai ninge trebuie sã ajungem sã deblocãm toate drumurile”, a mai spus primarul din Petrosani.
Si Piata Centralã din Petrosani a fost închisã în zona din afarã, din cauza zãpezii, pentru ca angajatii pietei sã o poatã curãta.

Lupeni  si Vulcan – zãpadã de 80 de centimetri
Si în vestul Vãii Jiului, zãpada s-a asternut cu repeziciune. Potrivit edililor, stratul de zãpadã mãsoarã 80 de centimetri. De altfel, firma care se ocupã de deszãpezire a fost amendatã.
“Din pãcate si de aceastã datã, firma care se ocupã cu deszãpezirea în municipiul Lupeni, a fost luatã prin surprindere de venirea zãpezii. Pentru lipsa mãsurilor corespunzãtoare sezonului de iarnã, a fost amendatã cu 10.000 lei”, a anuntat primarul municipiului Lupeni. La Lupeni stratul de zãpadã mãsoarã 80 de centimetri. Am avut probleme cu deszãpezirea si din cauza masinilor parcate pe domeniul public. Noi, la Lupeni am actionat cu 8 utilaje de deszãpezire”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Si la Vulcan au existat problem din cauza ninsorii abundente. Edilii sustin cã stratul de zãpadã mãsoarã, în oras, 80 de centimetri. Probleme sunt în cartierele mai izolate.
“Sunt probleme. Se lucreazã la deszãpezirea zonelor lãturalnice, în Sohodol si Dealul Babii. Lucrãm acum la deblocarea drumului spre Crividia, iar dupã ce descongestionãm toate aceste zone, vom trece la partea de finisaje. Problema cea mai mare e cã masinile sunt parcate pe marginea drumului, iar utilajele de deszãpezire nu pot interveni pentru a curãta drumul. Stratul de zãpadã are 80 de centimetri”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. La Petrila, potrivit edililor, se actioneazã cu 10 utilaje de deszãpezire . Zãpada cãzutã în cantitãti considerabile a cauzat probleme.  “Sunt probleme ca peste tot în Valea Jiului. Nu am avut strãzi blocate, însã operatiunea de deszãpezire a fost mult îngreunatã din cauza masinilor parcate pe carosabil. Am actionat cu 10 utilaje de deszãpezire”, a declarat Dorin Curtean, viceprimarul orasului Petrila.La Aninoasa, acoperisul unui imobil s-a prãbusit sub greutatea zãpezii.
”Sunt 18 imobile cu o vechime de peste 100 de an, de la primãrie în sus, pe vale, unde acum câtiva ani a mai fost un incident similar. Asearã (duminicã-n.r.) s-a prãbusit un acoperis. Am vrut sã evacuãm oamenii, sã îi cazãm în altã parte, dar au refuzat. Asteptãm acum o echipã de la Inspectoratul de Stat în Constructii sã vinã sã facã o evaluare si sã vedem ce facem mai departe. Peste 80% dintre celelalte acoperisuri sunt în pericol sã se prãbuseascã”, a declarat primarul orasului Aninoasa, Nicolae Dunca.
Meteorologii au anuntat cã în urmãtoarele zile vremea se va mentine rece.
Monika BACIU