Într-una dintre ultimele sedinte ale legislativului din municipiul Petrosani (cea din luna aprilie), consilierii locali au decis sã aprobe construirea unui nou lãcas de cult.

Prin urmare, pe locul fostei Bãi Comunale din Cartierul Colonie urmeazã a se înãlta o bisericã ortodoxã. Spatiul, în suprafatã de peste 1.000 de metri pãtrati, a fost acordat de cãtre Consiliul Local, în folosintã gratuitã, cãtre Episcopia Devei si Hunedoarei.

În parantezã fie spus, Baia Comunalã, desi a dispãrut total, fiind furatã cãrãmidã cu cãrãmidã, încã mai figureazã pe lista monumentelor istorice din judetul Hunedoara.

„Vom efectua demersurile necesare pentru scoaterea fostei bãi de pe aceastã listã”, sustineau atunci reprezentantii primãriei din Petrosani. Biserica din Colonie este cel de-al doilea lãcas de cult ortodox care a primit aprobarea de construire din partea Consiliului Local care a functionat în perioada 2008 – 2012.

Dacã biserica va vedea, pânã la urmã, lumina zilei, nu acelasi lucru se va întâmpla si cu un alt obiectiv aprobat (cu ocazia aceleiasi sedinte) de cãtre fostii consilieri locali. Este vorba despre o spãlãtorie socialã destinatã familiilor sãrace din acelasi cartier.

„Nu se mai face nicio spãlãtorie”, au precizat reprezentantii primãriei. În parantezã fie spus, initiativa înfiintãrii acesteia îi apartinuse consilierului local Doina Popescu dupã ce purtase mai multe discutii cu o serie de familii din Cartierul Colonie, care nu dispuneau de masini de spãlat sau bani pentru detergentul necesar. Între timp însã, dupã alegerile locale din luna iunie, aceasta si-a pierdut locul de consilier, pierdutã fiind si spãlãtoria.

„O invidiez pe doamna Popescu pentru cã dã dovadã de atât de multã imaginatie si propune astfel de proiecte. Desi formularea de „spãlãtorie socialã” nu este cea mai adecvatã, pentru cã din formulare nu-mi dau seama ce se va spãla acolo sunt, totusi, de acord cu aceastã propunere”, spunea, în aprilie 2012, unul dintre colegii fostei consiliere locale.

Pânã una – alta, dupã ce au rãmas fãrã spãlãtorie, locatarii blocului de locuinte sociale din Colonie (care ar fi urmat sã fie principalii beneficiari ai respectivului proiect) au rãmas, în plinã varã, si fãrã apã potabilã pentru aproape douã sãptãmâni de zile. Motivul – neplata facturilor restante cãtre furnizorul de apã…

Mircea Nistor