Geoparcul International UNESCO Papuk din Croatia a gãzduit o nouã întâlnire a reprezentantilor celor 8 parteneri implicati în proiectul Interreg Danube GeoTour. România este reprezentatã în acest proiect de Universitatea din Bucuresti, în calitate de administrator al Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, singurul geoparc cu statut UNESCO din tara  noastrã.
Pe parcursul a douã zile, participantii au analizat progresele fãcute în realizarea de geoproduse. Casele geoparcului si dinostopurile din Tara Hategului (România), programele educationale desfãsurate de geoparcul Papuk (Croatia), programe de aventurã de tip geobiking si georafting în geoparcurile din Karawanken (Slovenia & Austria) si Styrian Eisenwurzen (Austria), dar si produse alimentare sau suvenire de tip geofood si geoart&crafts în geoparcurile Bakony- Balaton (Ungaria) si Idija (Slovenia) sunt  geoprodusele dezvoltate în cadrul proiectului pe baza unui concept  propus si definit de Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului. Geoprodusele pot fi orice produse (obiecte, activitãti, acte  de creatie etc) care sã îndeplineascã simultan trei conditii: sã aibã o legãturã directã cu patrimoniul natural local, având în prim plan elemente geologice (ca materie primã sau sursã de inspiratie ce reflectã legãtura dintre om si Pãmânt), sã fie produse de un partener al geoparcului si sã încurajeze economia localã bazatã pe respectarea prevederilor legale. Un produs local poate fi recunoscut si etichetat ca geoprodus doar dacã îndeplineste toate cele trei cerinte. Pe baza acestui concept,  comunitãtile locale pot dezvolta ulterior si alte geoproduse care sã  contribuie la cresterea gradului de atractivitate al fiecãrui geoparc.
În cadrul întâlnirii, participantii au mai discutat modalitãti de promovare a geoparcurilor participante la proiect prin intermediul unei brosuri si a unui film de promovare. O platformã online realizatã în cadrul proiectului îi va ajuta pe potentialii vizitatori sã descopere informatii despre principalele  geoproduse, puncte de vizitare, geosituri si trasee de pe teritoriul fiecãrui geoparc. De asemenea, partenerii în proiect au discutat si despre participarea la Târgul International de la Berlin, din martie 2019, consideratã cea mai mare manifestare de acest gen din lume. La evenimentul desfãsurat în Crotia au participat si patru reprezentante ale Asociatiei Femeilor din Sântãmãria Orlea. A fost un real schimb de experientã în cadrul cãruia ele au putut lua contact direct cu tipurile de activitãti si ofertele de servicii turistice locale de pe teritoriul Geoparcului UNESCO Papuk. Proiectul Interreg Danube GeoTour  are ca principal scop, transformat într-o realã provocare, ”Punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru  dezvoltarea turismului sustenabil si inovator în geoparcurile din tãrile dunãrene”. Proiectul va contribui la consolidarea cooperãrii dintre regiunile si geoparcurile din tãrile aflate de-a lungul Dunãrii si la dezvoltarea unor produse turistice inovatoare ce vor fi  valorificate în baza unei strategii comune de  promovare.
Schimburile de experientã, testarea geoproduselor, noile abordãri în interpretare contribuie la o mai bunã implicare a comunitãtilor locale în activitãtile geoparcurilor si la valorificarea durabilã a valorilor UNESCO din teritoriile partenere. Acest proiect  international a fost  initiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin Heritage Centre Idrija si reuneste parteneri din 11 tãri (Slovenia, Ungaria, Austria, Croatia, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia si Franta) reunind  geoparcuri, parcuri naturale si universitãti din tãrile dunãrene  dar si din Reteaua Europeanã a Geoparcurilor. De asemenea, Danube Geotour beneficiazã de sprijinul Retelei Globale a Geoparcurilor,  partener în proiect.
Proiectul beneficiazã de co-finantare (ERDF, IPA) prin Programul european transnational Dunãrea (Interreg – Danube Transnational Programme). Mai multe detalii despre acest proiect sunt disponibile pe: www.interreg-danube.eu/danube-geotour si http://pp-papuk.hr/en
Adina Popa