I-au învãtat traditiile, ni-au fãcut mari, si-au crescut copiii si, uneori, nepotii, dar acum sunt absolut singuri, în case prost încãlzite, sau chiar în frig, fãrã sã mai poatã iesi  din apartamentul care acum îi tine captivi.
Sunt bãtrâni ai cãror copii si nepoti au luat calea strãinãtãtii si, dupã ce vecinii au anuntat serviciile sociale, de ei se ocupã acum diverse ONG-uri. Altfel, ar fi pierit demult.
Un astfel de ONG este Caritas, care si-a propus, în acest an, mai mult ca oricând, sã se ocupe de bãtrânii rãmasi singuri acasã. Ajung la ei, le împart un zâmbet, sunt, poate, singurii cu care mai schimbã o vorbã si, de sãrbãtori, vor din nou sã le fie alãturi. „Asa cum am promis, atunci când am fãcut campaniile noastre de strângere de fonduri, ce am colectat pentru  „Un milion de stele” si în alte campanii, vom face câte un pachet, simbolic, mãcar, pentru acesti vârstnici. Anul acesta, Organizatia Caritas a pus accentul pe nevoia de a îngriji mai bine vârstnicii si nu vrem sã  uitãm aceastã categorie aflatã în mare nevoie, în preajma sãrbãtorilor”, spune Alexandru Kelemen, reprezentantul Organizatiei Caritas din Valea Jiului. Peste 60 de bãtrâni din Valea Jiului, dar si de la Simeria, sunt în grija acestor voluntari, care, sãptãmânal, le trec pragul, le fac cumpãrãturi, le duc medicamente si acum ei sunt singura lor sperantã de Crãciun. Doar asa traditia lui Mos Crãciun poate reveni în casele lor.
Diana Mitrache