Data si locul nasterii: 11.09.1949 – Supurul de Jos – Judetul Satul Mare.

Functia si locul de muncã: Conf. univ. – Universitatea din Petrosani, catedra Topograficã Minierã si Constructii Subterane.

Starea civilã: cãsãtorit, 2 copii.

Studii: Liceul Teoretic din Simleul Silvaniei, I.M.P., Facultatea de mine, sectia Exploatãri Miniere. În luna Mai 1988 a primit titlul stiintific de Doctor Inginer în specializarea: Geodezie si Topografie. Specializare în Franta la Institutul Lorena – Nansi.

Distinctii si premii: Vicecampion republican lupte greco-romane (1967), maestru al sportului-rugby (1975). Campion european cu nationala de rugby în 1979. Membru în biroul FR Rugby din anul 2001.

Mircea Ortelecan, nu s-a gândit niciodatã sã fie jucãtor de rugby. În copilãrie i-au plãcut luptele greco-romane, reusind sã obtinã o medalie de argint la CN – juniori în 1967. În 1969 când era în anul IV la IMP, a participat la un antrenament al echipei Stiinta din divizia B.

Antrenorul Nae Iliescu, vãzându-l cum se miscã, l-a retinut si l-a convocat la cantonamentul centralizat al lotului de pregãtire pentru noul campionat, la Herculane. A urmat, o reprizã cu Agronomia Cluj, meciul cu Grivita Rosie la Bucuresti si de atunci tot titular… la 180 de meciuri în divizia cu echipa de club si 20 de meciuri în lotul national. O accidentare stupidã în anul 1972 si altele mai usoare au  determinat o absentã la 7 meciuri în 7 ani. În 1972 si 1976 a fost titularizat în echipa nationalã participând la turneul din Noua Zeelandã, Anglia, meciul cu Franta din toamna lui 1976. A fost recompensat cu titlul de maestru al sportului. Frumoasa comportare la echipa de club si la nationalã s-a realizat cu multã muncã, transpiratie, viatã sportivã, dragoste pentru acest sport, pentru culorile echipei Stiinta si ale Nationalei. În 1979 i s-a acordat titlul de maistru emerit al sportului. Rugbyul pentru el nu era un „hobby” ca oricare altul. Era „ceva” care-l întregeste, care-i aureoleazã distinctia. Succesele sale vor rãmâne în „cartea de aur” a clubului Stiinta, a rugbyului românesc, un nume de care pasionatii acestui frumos si bãrbãtesc sport din Valea Jiului îsi vor aminti oricând cu plãcere. Ortelecan – simbol al sportului cu balonul oval. Azi este membru în biroul FR Rugby, în al IV-lea mandat, contribuind cu experienta sa la revenirea rugbyului la cotele anilor de glorie.
Pentru toate acestea si nu numai, în numele prieteniei, domnului  profesor, cu dragoste…

SECOLUL XXI SAU ULTIMUL… „BULDOG”!

Ce a urmat dupã anul 2000, a fost mai putin un deceniu reusit, comparativ cu anii 60,70, 80 sau90. Deruta financiarã prin care trecea sportul universitar, schimbul masiv de generatii, blazarea altora, a dus la alunecarea rugy-ului petrosenean într-o cãdere ireversibilã. Se poate spune cã jucãtorul exponential al acestei perioade a fost Marian Constantin, alias „Buldogul”. Ultima prezentã de anvergurã la echipa Nationalã a României, provenitã de la Stiinta Petrosani.
GENU TUTU