Au învins prejudecãti, au trecut peste „nu se poate” si uneori ne dau lectii de viatã.  Sunt tineri care, de Ziua Internationalã a Persoanelor cu Dizabilitãti au venit la Petrosani sã ne arate cã sunt oameni cu abilitãti limitate, dar nicidecum mai prejos. Iar un exemplu, pentru noi toti este Anca, o angajatã a primãriei din Petrosani care a smuls ropote de aplauze cu alocutiunea sa despre cum a reusit si cum reuseste, zilnic, sã treacã peste aceste inconveniente.
„Ziua Persoanelor cu Dizabilitãti reprezintã un bun prilej de a ne opri din vâltoarea vietii cotidiene, de a lãsa deoparte greutãtile, de a încerca sã fim mai toleranti si, de ce nu? sã ne exprimãm  admiratia fatã de acesti luptãtori mari sau mici, care zilnic ne dau lectii de curaj si ne demonstreazã cã în viatã nu existã  niciun obstacol de nedepãsit.  Dacã vã puneti mãcar o datã întrebarea: ce as face eu în locul lor? Cum mi-as dori eu sã fiu privit de cei din jur? probabil cã, cele mai multe rãspunsuri ar fi ceva de genul: greu de spus!”, a spus, printre altele Anca Hoarã, angajatã la DPLAS Petrosani. E greu, dar nu si imposibil, iar acesti copii, tineri în devenire si oameni cu abilitãti mai putine, ne-au arãtat cã se poate.
Sunt copii de la Casa Pollicino, un loc în care fiecare si-a gãsit propriul loc si un mod de viatã normal, iar cei de acolo le-au urat sã le fie cât mai usor.  „Astãzi, gratie initiativei Primãriei din Petrosani, pentru încã un an, ne bucurãm si marcãm acest eveniment. Doresc sã urez, copiilor si persoanelor cu dizabilitãti, un an mai bun, în care sã vi se împlineascã dorintele si viata sã fie o bucurie pentru noi toti. Suntem fericiti cã avem prilejul, din nou, sã fim împreunã”, a spus Florentina Presecan, director executiv Casa Pollicino.
Fiecare si-a dat silinta sã fie bun, sã arate ce stie sã facã mai bine, iar printre cei care le sunt mereu alãturi este si primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
„La multi ani, tuturor copiilor speciali, asa cum sunteti voi, copii foarte speciali, pentru cã voi, cei care sunteti azi aici, în aceastã salã, sunteti cei mai speciali copii. Îi felicit pe toti cei care au grijã de voi, pentru rãbdarea si dragostea cu care se ocupã de voi, în fiecare zi si cred cã nu existã nimic mai frumos pentru ei, decât zâmbetul si fericirea voastrã”, a spus si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
În fiecare an, acesti copii vin la sala de festivitãti a primãriei, unde organizeazã un mic recital de colinde, danseazã si ne cântã, spre încântarea tuturor celor ce îi ajutã sã treacã, mereu, peste greutãtile inerente.
Diana Mitrache